Naslovna Košarka Bokan: Makar 8 domaćih i 3 strana igrača

Bokan: Makar 8 domaćih i 3 strana igrača

0

Budućnost Voli će početkom narednog mjeseca riješiti ključno pitanje trenera za narednu sezonu, a primarna želja je doskorašnji strateg Ilijas Zuros. Predsjednik kluba Dragan Bokan najavljuje tim čija će okosnica biti domaći igrači, a koji će sa makar tri stranca biti konkurentan u regionu.

Bokan je sa ponosom u intervjuu za naš list istakao četiri mlada i afirmisana igrača već su na platnom spisku, dva talenta koji se vraćaju sa uspješne pozajmice u Lovćenu i najavljeno je dovođenje još nekoliko velikih crnogorskih talenata. Prema njegovim riječima, to je dokaz dugorjočne strategije i planiranja, pred sezonu koja će donijeti žestoku borbu u regionu i Evrokupu, kao i nikad teže domaće prvenstvo.

ARENA: Najavili ste da će Budućnost Voli pokušati da u narednoj sezoni ima 12 crnogorskih igrača. Radi li se o promjeni strategije koncipiranja tima?

BOKAN: Želja je 12 domaćih igrača, ali onih koji svojim igrama, kvalitetom, zaslužuju mjesto u Budućnost Voliju. Nijesam rekao da neće biti stranaca. Cilj je miks najboljih domaćih koji su dostupni našem budžetu i onih koji zaslužuju da budu tu. Moramo imati makar tri stranca za narednu sezonu, posebno zbog njenog značaja, kada je u pitanju ABA liga, Evrokup i sve jače domaće prvenstvo. Pokušaćemo tako da imamo 15 kvalitetnih igrača na startu naredne sezone.

ARENA: Šta je za Budućnost najveći problem, kada je kompletiranje željenog sastava svih ovih godina bilo u pitanju?

BOKAN: Prije svega momenti kada bi mladi, talentovani domaći igrači, sa 16 ili 17 godina odlazili u Italiju, Spaniju ili neku drugu zemlju u inostranstvu, smatrajući da tamo imaju bolju priliku za napredak. Nažalost, jako je mali broj onih koji su tamo uspjeli da ostvare igrački potencijal. Sada imamo na radaru neke od mladih crnogorskih talenata koji su prethodnih godina otišli u inostranstvo. Mi ćemo im ponuditi da razvoj nastave u Budućnost Voliju.

ARENA: Pitanje trenera je goruće za narednu sezonu da li ste već razgovarali sa Ilijasom Zurosom, ili planirate neko drugo rješenje?

BOKAN: Trener je sada najhitnija priča. Svih ovih godina nikada nijesmo donosili odluke o igračkom kadru mimo izbora i sugestije trenera i sportskog direktora. Sa trenerom ćemo sklapati ekipu, ali strategija će biti dovođenje crnogorskih igrača nivoa Evrokupa, nivoa za osvaj anje duple krune u crnogorskoj ligi i konkurentnosti u ABA ligi.

ARENA: Da li je Zuros primarno rješenje?

BOKAN: Ilijas Zuros je odradio dobar posao. Apsolutno ćemo prvo razgovarati sa njim. Nadam se da ćemo do početka juna riješiti to ključno pitanje, u vezi stručnog štaba. Upravni odbor će zasijedati već do kraja mjeseca i tako ćemo sklopiti kockice detaljne strategije za narednu sezonu.

ARENA: Već ste javnosti saopštili da ste razgovarali sa pojedinim crnogorskim košarkašima u inostranstvu. Možete li nam otkriti ko su glavne mete?

BOKAN: Ne želim otkrivati konkretna imena, jer tim igračima i dalje traje sezona. U razgovoru sa trenerima Zurosom i Đaletićem, sportskim direktorom Pajovićem, kontaktirali smo menadžere nekih igrača. I ti igrači su nam rekli da su sve opcije otvorene i da ćemo vrlo brzo nakon sezone ponovo biti u kontaktu.

ARENA: Kako planirate da rješavate poziciju plejmejkera?

BOKAN: Razgovarali smo o rješenjima domaćeg igrača, ali mislim daje trenutna realnost da jedno mjesto bude ostavljeno za stranca, kada je u pitanju plejmejker.

ARENA: Sa kim od prvotimaca iz prethodne sezone planirate da pregovarate o novom ugovoru i kad bi taj posao mogli riješiti?

BOKAN: Sa svim igračima iz Crne Gore koji su bili u Budućnost Voliju, akojima je istekao ugovor, razgovaraćemo nakon praznika. Ne želim da preuzmem rizik da ekipa bude takva da tim ispadne iz ABA lige ili ugrozi šampionsku titulu u državi, što bi nas koštalo mjesta u ABA ligi. A razlike u budžetu su male, Krka koja je ispala u sezoni za nama ima samo za 300 hiljada eura manji budžet. Dok je ova uprava na čelu kluba, uradićemo sve da ne dođemo u taj rizik. To kažem zbog spekulacija u j avnosti da klub nema strategiju. Ovo je klub koji stvara mlade igrače i ima značajnu ulogu u regionalnom takmičenju.

ARENA: U klubu su četiri mlada reprezentativca, ali juniora u sastavu tokom crnogorske lige nije bilo. Da lije dovoljno prostora za mlade u Budućnost Voliju?

BOKAN: Već imamo četiri igrača koj a su sa ugovorom iz naredne sezone. Tu su još i mladi Starovlah i Vujović koji se vraćaju sa uspješne pozajmice iz Lovćena, kao i mladi Slavković. Radićemo u narednom periodu na dovođenju naših izuzetnih talenata, prije svega iz klubova sa sjevera. Jak juniorski tim je apsolutni imperativ za našu narednu sezonu.

ARENA: Kako gledate na igre mladih u timu u sezoni za nama?

BOKAN: Rijetki su oni koji su uspjeli u inostranstvu, iako je ,,moderno“ otići u Spaniju, Italiju, Mega Leks… Ti mladi neka pitaju Popovića, Nikolića, kako je bilo u Grčkoj ili Spaniji, a kakvu su šansu dobili ovdje. Izuzetno su me obradovale riječi mladog Popovića koji je prethodnu sezonu, prvu u Budućnost Voliju, opisao kao uspješnu i vrijeme napretka za njega.

ARENA: Finale sa Mornarom za domaću titulu bilo je u pet mečeva. Da li je uspjeh ili ne?

BOKAN: Mornar nas je propisno namučio. Osvajanje domaće lige bez tri stranca, sa povrijeđenim Seadom Sehovićem, sa povrijeđenim Rejnoldsom, Popovićem… Ali dogodine će vjerujem biti teže.

ARENA: Da li smatrate da bi fokus na dovođenje domaćih igrača popravio posjetu u ,,Morači“?

BOKAN: Mi smo svakako treći klub po posjećenosti u regionalnoj ligi. Budućnost Voli od svih sportskih kolektiva u Crnoj Gori ima najviše gledalaca. Kontinuitet rasta posjete će se nastaviti, bez obzira koliko domaćih igrača bude u timu. A smatram da će ih biti makar osmorica.

ARENA: Zvezda je najavila da će pokušati da formira tim za napad na fajnalfor Evrolige. Imajući to u vidu, da li ćete se orijentisati na dugoročno planiranje tima, po cijenu da ne budete konkurentni za titulu u ABA ligi, s obzirom na snagu šampiona?

BOKAN: Što god da se desi u regiji, da li se pojačala Zvezda, Cedevita ili bilo ko drugi, Budućnost Voli će biti tu da se bori. To obećavamo i ništa više. Ne obećavamo vrh, ni plasman među četiri, nego borbu sa svima. Obećavamo i što više prostora za mlade igrače, uz sve jači fokus na domaću ligu koja će biti izazov više nego ikad zaključio je Bokan.

Ilić zaslužio draft

ARENA: Kakva je situacija sa Aleksom llićem i da ii će klub insistirati da Aleksa ostane, i ako bude draftovan za NBA krajem juna?

BOKAN: Želimo da Ilić izađe na draft. I dalje je pitanje da li će biti draftovan. Klub želi da on izađe na draft, on je to zaslužio i kao igrač i kao čovjek. To je zaslužila i njegova porodica, zbog strpljenja i razumijevanja koje je imala u komunikaciji sa klubom, u procesu tokom kojeg je ispravljao neke elemente u svojoj igri. Interes kluba bi svakako bio da on potpiše za neki NBA tim, jer bi u tom slučaju obeštećenje bilo izuzetno visoko.

Izazov Eurobasketa

ARENA: Sa iskustvom problema u selekciji iz protekle sezone, da li je imperativ završiti selekciju što prije, tokom ljeta na čijem je kraju Eurobasket?

BOKAN: Moje je lično mišljenje da treba dovoditi igrače što prije. Ako trener bude Zuros, komplikacija je jer on vodi Gruziju na Eurobasketu. Pripreme početkom avgusta treba početi. Biće teško kompletirati tim do 20. septembra, a to je cilj tada će se najvjerovatnije odigrati Superkup ABA lige u Baru. Za turnir šest najboljih ekipa ABA lige moramo biti spremni, zato nas očekuje mnogo posla.

ARENA: Koliko smo blizu juniorskoj ABA ligi i koliko bi bila bitna za Budućnost Voli?

BOKAN: Smatram da bi to mi najbolje iskoristili, zbog uslova i visine ulaganja u mlađe selekcije. U državi smo najviše ulagali u mlade igrače. Dobio sam informaciju iz Košarkaškog saveza da počinje domaća juniorska liga. To će biti najznačajnija nova stvar za crnogorsku košarku. Na skupštini ABA lige 23. maja insistiraću da se oformi juniorska regionalna liga. Najvjerovatnije će to ići kroz turnirsko takmičenje, što će biti izuzetno zanimljivo i bitno. Vrata svim domaćim talentima u Budućnost Voliju su otvorena.

Saradnja sa Lovćenom

ARENA: Kakva je situacija sa mladima Starovlahom i Vujovićem koji su igrali odlično pozajmljeni u Lovćenu?

BOKAN: Zbog igre i napretka naših mladih igrača ova sezona mije najviše pri srcu, iako smo imali u nekim drugim sezonama i bolje rezultate u ABA ligi i Evrokupu. Moramo se pohvaliti rezultatima napretka mladih. Žao mi je samo što je mladi Slavković napravio, prema mom mišljenju, katastrofalnu grešku što nije ostao cijelu sezonu u Lovćenu. Zato se želim zahvaliti upravi Lovćena, na čelu sa sa gospodinom Martinovićem. Lovćen nam je dao na neki način vjetar u leđa, ovo partnerstvo ima budućnost. Sve više mladih igrača napredovaće prvo kroz Lovćen, pa dobijati šansu u Budućnost Voliju.

Komentari

avatar