Naslovna Region Da li će Bandić ponovo biti gradonačelnik Zagreba?

Da li će Bandić ponovo biti gradonačelnik Zagreba?

0

Milan Bandić mogao bi da ponovo postane zagrebački gradonačelnik, jer najnovije ankete pokazuju da je u finišu kampanje prešao u blago vođstvo, i u prvom i u, eventualnom, drugom krugu, mada su ga mnogi otpisivali.

Bandić ima manje od jednog postotka prednosti u odnosu na najvećeg rivala Anku Mrak Taritaš iz Hrvatske narodne stranke (HNS), a očekuje se da bi u drugom krugu Bandić mogao da dobije glasove hrvatske desnice, ali i nekih ljevičara, što bi mu omogućilo novu pobjedu, piše Srna.

Politički analitičari ističu da mnogobrojne afere, krivične prijave i zatvorski dani nijesu slomili Bandićevu popularnost niti šanse da opet bude prvi čovjek Zagreba.

On je na mjesto gradonačelnika došao početkom vijeka kao član ljevičarske Socijaldemokratske partije (SDP), da bi, nakon što je napustio stranku, osnovao svoj politički pokret i glasovima desnih i lijevih birača osvajao gradonačelničke mandate.

Kako piše Srna, Bandić je političar koji pragmatično pridobija birače ne držeći se slijepo ideologije, već gledajući političku korist.

Takođe, jedan je od rijetkih hrvatskih političara koji je jasno rekao da je ustaška Nezavisna Država Hrvatska zločinačka tvorevina u kojoj je počinjen genocid i koji redovno obilazi jasenovačko stratište.

I dok jedan dio stanovnika Zagreba smatra da je grad napredovao pod Bandićem, a drugi ga optužuju da je kriminalizovao gradske strukture i podredio ih sebi, Bandić stalno pobjeđuje na gradskim izborima.

Takođe, njegova nekadašnja stranka – SDP, koja tradicionalno dobro prolazi u Zagrebu, na ovim izborima nema ozbiljnijeg kandidata za gradonačelnika.

Komentari

avatar