Naslovna Politika Jokić: Članstvo Crne Gore u NATO ojačaće stabilnost regiona

Jokić: Članstvo Crne Gore u NATO ojačaće stabilnost regiona

0

Prisustvo NATO-a od izuzetne je važnosti za stabilnost regiona, koja će biti ojačana članstvom Crne Gore u Alijansi, ocijenio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Ljubiša Jokić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Jokić je učestvovao na današnjoj redovnoj sjednici Vojnog komiteta NATO u Briselu, u formatu načelnika generalštabova zemalja članica.

„Načelnici generalštabova su razmatrali aktuelna bezbjednosna pitanja, sa posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma i jačanje zajedničkih i nacionalnih sposobnostiu suprotstavljanju aktuelnim izazovima“, kaže se u saopštenju.

Jokić je, kako se navodi, upoznao najviše vojno tijelo NATO sa dostignućima u procesu integracije Crne Gore, kao i planovima za nastavak tih integracija u narednom periodu.

On je kazao da su ispunjeni svi uslovi iz vojno-odbrambenog dijela, za punopravno članstvo u NATO i zahvalio načelnicima generalštabova zemalja članica i strategijskim komandama vojne strukture Alijanse na podršci koju pružaju VCG u procesu integracije.

„Jokić je naglasio da je prisustvo NATO-a od izuzetne važnosti za stabilnost regiona, koja će biti ojačana članstvom Crne Gore u Alijansi“, kaže se u saopštenju.

On je poručio je da će Crna Gora nastaviti da promoviše vrijednosti Alijanse na osnovu sopstvenih iskustava iz perioda pristupanja i integracije.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg je, u svom obraćanju Vojnom komitetu, naglasio značaj ispunjenja obaveza sa samita u Velsu i Varšavi.

„A posebno povećanja izdvajanja za odbrambeni budžet i ravnomjernu podjelu tereta u pogledu doprinosa kolektivnoj bezbjednosti“, dodaje se u saopštenju.

Komentari

avatar