Naslovna Fudbal Prvak Crne Gore može na Seltik

Prvak Crne Gore može na Seltik

0

Krajem juna, četiri crnogorska kluba krenuće u evropsku avanturu. Prvak ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, osvajač Kupa, drugoplasirani i trećeplasirani idu u kvalifikacije za Ligu Evrope. U slučaju da Sutjeska osvoji Kup, onda bi i četvrtoplasirana ekipa izašla na međunarodnu scenu.

Ono što je sigurno da će predstavnici naše zemlje imati težak zadatak da prođu u treći, odnosno drugi krug kvalifikacija za evropska takmičenja. Zrijeb za Ligu šampiona i Ligu Evrope obaviće se 19. juna.

(Ne)moguća misija

Budućnost ima najviše šansi da osvoji titulu, ali, ukoliko se nešto drastično ne promijeni u ovoj ekipi, teško da može očekivati bilo kakav pozitivan rezultat u drugom krugu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Tamo će igrati sa predstavnikom jedne od 17 država, čiji šampioni kreću od iste stepenice kao i crnogorski. I uglavnom su to klubovi kvalitetom daleko od bilo kojeg crnogorskog.

Žrijeb će donijeti mogućnost da šampion Crne Gore igra protiv najbolje ekipe neke od sljedećih zemalja Austrije, Hrvatske, Poljske, Kipra, Bjelorusije, Švedske, Norveške, Izraela, Danske, Škotske, Azerbejdžana, Srbije, Kazahstana, Bugarske, Slovenije, Slovačke i Mađarske. U većini ovih liga poznato je ko će biti prvak, a svakako da bi najatraktivniji protivnik bio Seltik.

To je možda i najpoželjniji protivnik, bez obzira što (vjerovatno) Budućnost ne bi imala mnogo šansi za ulazak u treći krug. Naravno, mnogo naboja bilo bi u slučaju da u Podgoricu (ili Nikšić) stignu Partizan (ili Crvena zvezda) ili Rijeka. Crnogorski predstavnik teško da bi mogao da uradi nešto protiv Salcburga (Austrija), APOEL-a (Kipar), BATE-a (Bjelorusija), Kopenhagena (Danska), Astane (Kazahstan) ili Ber Ševe (Izrael). Zbog eventualnih navijačkih nereda ne bi bilo poželjno da u Crnu Goru dođe neko od pretendenata na titulu u Polj skoj Leh, Legija ili Jagielonija.

Ako bi se tražila šansa za prolazak dalje, ondabi najviše imali protiv Rozenborga (Norveška), Maribora (Slovenija) ili Žiline (Slovačka). Mada su i to veoma ozbiljne ekipe… Krug mogućih protivnika biće smanjen na dan žrijeba, kada UEFA podijeli ekipe u grupe od po šest klubova.

Hajduk, Rendžers…

Crna Gora će imati tri predstavnika u kvalifikacijama za Ligu Evrope i sva tri će krenuti od prvog kola. Tamo ih čekaju predstavnici istih zemalja kao što je to slučaj za Ligu šampiona, samo što će biti veći broj mogućih protivnika.

Iz te mase izdvaja se nekoliko velikana Glazgov Rendžers, Hajduk iz Splita i Partizan ili Crvena zvezda. Ne bi bilo prvi put da klubovi iz Glazgova i Splita dolaze u samostalnu Crnu Goru, još se pamte njihovi dueli protiv Zete i Budućnosti.

Takođe, moguće je da evropske utakmice ovdje igraju Makabi iz Tel Aviva (Izrael), Aberdin (Škotska), CSKA i Levski (Bugarska), Olimpija (Slovenija)…

Komentari

avatar