Naslovna Hronika Boreta osuđen na osam godina zatvora

Boreta osuđen na osam godina zatvora

0
23.10.2012 ŠETANJE PO HODNICIMA KPZ SREMSKA MITROVICA, REPORTAŽA "NIJE ZATVOR SAMO ROBIJA" NASTALA JE TOKOM 2012-TE GODINE , TAKO ŠTO SAM U VIŠE NAVRATA FOTOGRAFISAO DOGADJAJE KOJI NISU UOBIČAJENI ZA ZATVORSKI ŽIVOT, ONAKVIM KAKO GA NAJČEŠČE ZAMIŠLJAMO. ZATVORENICIMA JE OMOGUĆENO DRUŽENJE, OGRAANIČENO KRETANJE, GLASANJE NA IZBORIMA, EDUKACIJA, VENČAVANJE U ZATVORU ......

Budvanin Saša Boreta osuđen je u Apelacionom sudu na osam godina zatvora za brodolom barke Mis Pat u avgustu 1999. godine u crnogorskim vodama, kada je stradalo 35 osoba.

Na godinu manje osuđen je Refik Hodžić koji je u bjekstvu, dok su šest godina zatvora dobili Ismet Balja i Agim Gaši. Sudije Apelacionog suda, zbog nedostatka dokaza, oslobodili su od optužbe Joka Nikajevića i Ramadana Balju.

Apelacioni sud Crne Gore odlučio je da održi glavni pretres optuženima za brodolom barke “Mis Pat” u avgustu 1999., u crnogorskim vodama kada je stradalo 35 Roma, potvrđeno je “Vijestima” iz tog suda.

Prethodno je Apelacioni sud 6. marta održao sjednicu vijeća na kojoj se raspravljalo po žalbi državnog tužioca na oslobađajuću presudu okrivljenima, kojom su šestorica optužena za brodolom barke “Mis Pat”. Sud je rješenjem odlučio da se radi pravilnog utvrđivanja činjenica održi glavni pretres.

Zbog potapanja broda “Mis Pat”, prema navodima optužnice, okrivljeni su Agim J. Gaši, Ramadan R. Balja, Ismet Ć. Balja, koji se nalazi u bjekstvu, Refik H. Hodžić koji se takođe nalazi u bjekstvu, Joko P. Nikaljević iz Kotora i Saša Lj. Boreta.

U optužnici se navodi da su Agim Gaši, zatim Ramadan Balja i Ismet Balja obećali raseljenim Romima sa Kosova prevoz do Itailje uz novčanu naknadu.

Oni su se, prema optužnici, dogovorili sa Nikaljevićem, Boretom i Hodžićem da obezbijede čamac kojim su u noći između 15. i 16. avgusta 1999. godine krenuli morem preko Jadrana u pravcu Italije.

U omanji brod “Mis Pat” bilo je ukrcano oko 70 ljudi, iako je bio registrovan za prevoz šest osoba i dva člana posade. Nakon nekoliko sati plovidbe, čamac kojim je upravljao Hodžić se prevrnuo. U brodolomu je nastradalo 35 osoba, od kojih je 13 identifikovano, a ostali su nestali.

Viši sud u Podgorici do sada je dva puta donosio oslobađajuće presude, a prvostepene presudu je izreklo krivično vijeće sudije Predraga Tabaša.

Komentari

avatar