Naslovna Politika Glas žena u politici mora biti jači

Glas žena u politici mora biti jači

0

Zastupljenost žena u politici odavno je česta tema u mnogim državama koje imaju demokratski sistem vladanja, iako su one svoja prava, a prije svega pravo glasa, odavno izborile. U nekim zemljama i dalje vlada mišljenje da žene nisu dovoljno jake za javni život i ono što on donosi.
Dok Njemačka ima kancelarku Angelu Merkel, jednu od najmoćnijih žena na svijetu, a Velikom Britanijom vlada kraljica Elizabeta Druga, iako samo formalno, a mnoge zemlje imaju predsjednice i premijerke, situacija u parlamentima je različita od države do države.

Svaka četvrta na listi poslanica

U Crnoj Gori za parlamentarne izbore, koji su održani prošle jeseni, skoro sve partije su praktikovale da svaka četvrta osoba na listi bude upravo žena, pa se stanje malo popravilo.

U novom sazivu parlamenta najjača partija DPS ima deset poslanica, od ukupno 36 mandata. DF, koji je osvojio 18 mandata, ima četiri poslanice, dok Velika koalicija Ključ ima dvije poslanice od devet osvojenih mandata. Dvije poslanice imaju i Demokrate Alekse Bečića, koji su na proteklim parlamentarnim izborima osvojili osam mandata. SDP, koja ima četiri poslanička mjesta u Skupštini, ima jednu predstavnicu ženskog pola.
U odnosu na posljednje podatke istraživanja Interparlamentarne unije, prema kojima je Crna Gora tada imala 14 poslanica, taj broj je sada porastao na 19.

Nedovoljno koriste politiku

Politika je, prema riječima poslanice DPS Aleksandre Vuković, prostor u kome čovjek može izvesti na vidjelo svoje ideje i pokušati da se bori za njihovo ostvarenje.

“Žene u Crnoj Gori malo koriste taj prostor, nedovoljno uvjerljivo i često bojažljivo. S obzirom na velike sposobnosti žena koje poznajem, njihova vidljivost mora postati bolja, a njiihov glas jači. Ne jači u smislu intenziteta, nego u smislu uticaja, moći presuđivanja u političkom odlučivanju. Žene moraju biti subjekti, a ne objekti politike, kreatorke društvenih promjena i nositeljke državnih odluka, a ne sredstva čijim se glasom obezbjeđuje podrška onome u čijem stvaranju nijesu same učestvovale”, kazala je Vuković Vikend novinama.

Što se tiče učešća žena u političkom životu Crne Gore, potpredsjednica SDP i predsjednica Foruma žena Mirel Radić-Ljubisavljević navodi da je značajan pomak napravljen uvođenjem kvota u Zakon o izboru odbornika i poslanika, tj. obaveze da najmanje svaki četvrti kandidat na listama bude žena, odnosno da ih ima minimum 30 odsto.

Komentari

avatar