Naslovna Svijet Haški tribunal se zatvara 19. decembra

Haški tribunal se zatvara 19. decembra

0
Haški tribunal

Šef Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Karmel Ađijus obavijestio je genseka UN Antonija Guteresa da će sud završiti svoj rad do kraja 2017. godine.

On je rekao i da će posljednje presude u predmetima Mladiću i Prlić biti izrečene do 30. novembra, saopšteno je iz Haga.

Ađijus je, tokom sastanka koji je održan u Njujorku, pozvao generalnog sekretara da prisustvuje ceremoniji zatvaranja Međunarodnog suda, koja će se održati 19. decembra 2017.

Gutereš je zahvalio predsjedniku Ađijusu na izuzetnom radu koji je Međunarodni sud postigao, kao i na njegovoj efikasnosti.

Kako je saopšteno, tom prilikom je izjavio da taj sud predstavlja veoma važan instrument ne samo u ostvarivanju pravde već i u odvraćanju od počinjenja zločina, miru i zaštiti ljudskih prava.

Ađijus je čestitao generalnom sekretaru na imenovanju, izrazivši zahvalnost na njegovoj posvećenosti unapređenju pozivanja na odgovornost i vladavine prava, kao i njegovoj kontinuiranoj podršci borbi protiv nekažnjivosti.

On je obavijestio generalnog sekretara o napretku ostvarenom u ispunjenju strategije okončanja rada Međunarodnog suda, koji je juče obilježio 24. godišnjicu svog osnivanja.

Predsjednik tribunala boravi u Njujorku kako bi Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija predstavio polugodišnji izvještaj Međunarodnog suda o strategiji okončanja svog rada.

Komentari

avatar