Naslovna Uncategorized Mesarič negirao krivično djelo, pa pušten na slobodu

Mesarič negirao krivično djelo, pa pušten na slobodu

0

Bivši direktor NLB banke Črtomir Mesarič, osumnjičeni za organizovanje kriminalne grupe koja je oštetila državu za više od 20.000.000 eura u predmetu “Primorka”, juče je nakon saslušanja u Specijanom tužilaštvu pušten je da se brani sa slobode.

On se juče ujutro, u pratnji advokata Dragoljuba Đukanovića, pojavio u Tužilaštvu gdje je saslušan i gdje je dao iskaz, nakon čega je pušten da se brani sa slobode. Prema saznanjima Vikend novina, on je pred Specijanim tužiocem negirao krivično djelo koje mu stavlja na teret i kazao da je sve radio u skladu sa zakonom. Kako je VN kazao advokat Đukanović, njegov klijent je doborovoljno došao i tužiocu da iskaz.

“On je negirao izvršenje kirivičnog djela, nakon čega je pušten na slobodu”, kazao je Đukanović.

Mesariću se na teret stavlja krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi, a kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage, on je kao direktor i predsjednik kreditnog odbora NLB banke u Podgorici, po dogovoru sa Boškovićem, umišljajno pomogao okrivljenima da realizuju kriminalni plan time što je prvo omogućio davanje loše obezbijeđenih kredita firmama “Krisma motors”, “Krisma Trejd”, te potom pomogao da se oni namire na nezakonit način.

Kako se navodi u aktu Specijalnog tužilaštva, Mesarič se tereti da je zajedno sa Nebojšom Boškovićem, 2008. godine osmislio kriminalni plan da se preko Boškovićevih firmi “Krisma trejd”, “Krisma motors” i “Melgonia Primorka”, u programiranom stečaju “Primorke”, kupi imovina tog preduzeća po povoljnim uslovima.

Naime, Bošković je u dogovoru sa Mesaričem, kako bi zatvorio loše obezbijeđene kredite koje je NLB dala njegovim kompanijama, formirao fiktivno preduzeće na Kipru “Melgonia holding limited”.

Ova kompanija je zatim osnovala preduzeće u Crnoj Gori “Melgonia” koje je preuzelo obaveze kompanija “Krisma trejd” i “Krisma motors”, koje su kupile barsku kompaniju Primorka.

Tako se kupovina “Primorke”, navodno, finansirala iz kredita koji je 2010. godine izdala NLB, a zahvaljujući neistinitim finansijskim stanjem u preduzećima “Krisma trejd” i “Krisma motors” i prikazivanjem da će se namjenski kredit koristiti za oživljavanje proizvodnje u “Primorci” i isplatu obaveza radnicima. Kredit je, kako se sumnja, isplaćen i na osnovu zaključka Vlade o reprogramu prethodnog duga iako zahtjev nije bio usvojen niti su sredstva kojim se reprogramira dug prošla proceduru dodjele državne pomoći.

Pošto kredit nije vraćan uredno, banka je aktivirala garancije i hipoteku. Tako je, umjesto oživljavanja kompanije i oživljavanja proizvodnje i otpremnina za radnike, kako je to navedeno u planu koji je, kako se sumnja, lažno sačinio optuženi Milenko Marković, došlo je do bankrota i aktiviranja državnih garancija u iznosu od četiri miliona eura, a sve u korist NLB Montenegro banke i Krisma grupe.

Osim bivšeg direktora NLBa Črtomira Mesariča, na listi osumnjičenih su Nebojša Bošković, vlasnik firmi “Krisma trejd” “Krisma motors” i “Melgonia Primorka”, izvršni direktor preduzeća “Krisma motors” Svetozar Marković, izvršna direktrica “Krisma trejd” Biljana Bošković, savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Briselu koji je ranije radio u Ministarstvu finansija Predrag Stamatović, generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore Refik Bojadžić, nekadašnji član borda direktora Elektroprivrede Boris Bušković, direktor “Melgonie” Milenko Marković i izvršni direktor “Melgonia Primorke” Vinko Marović. Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i službenici Ministarstva finansija Šefika Kurtagić, Mitar Bajčeta, Sonja Bećović, službenik u Ministarstvu poljoprivrede Darko Konjević, Irena Mijanović i Vukica Perović.

Istragom je obuhvaćena i sama NLB banka koja se kao pravno lice tereti za zloupotrebu ovlašćenja u privredi putem pomaganja. Kako su VN ranije pisale, Specijalno državno tužilaštvo namjerava da štetu od četiri miliona eura koja je državi pričinjena aferom “Primorka” naplati od NLB banke.

Komentari

avatar