Naslovna Ekonomija Ministarstvo demantovalo: Nijesmo tražili zaduženje kod MMF-a

Ministarstvo demantovalo: Nijesmo tražili zaduženje kod MMF-a

1
epa04143037 (FILE) A file photo dated 18 May 2011 showing the sign of the International Monetary Fund at the entrance of the Headquarters of the IMF, also known as building HQ2, in Washington, DC, USA. The International Monetary Fund (IMF) on 27 March 2014 offered Ukraine between 14 and 18 billion dollars in loans over two years to help the country avoid financial collapse after months of unrest that culminated in Russia's annexation of the Crimean Peninsula. Ukraine's interim leaders, who came to power after three months of pro-European Union protests that forced president Viktor Yanukovych to flee the country in late February, have already started discussing a series of reforms aimed at stabilizing the economy. Measures announced by interim prime minister Arseniy Yatsenyuk on Thursday include axing 24,000 public sector jobs and special pensions for members of the judiciary and the military, as well as a 50-per-cent increase in gas prices, starting on May 1. EPA/JIM LO SCALZO

Ministarstvo finansija nije uputilo zahtjev za pozajmicu Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), niti u ovom trenutku planira da uđe u aranžman sa tom finansijskom institucijom kada je u pitanju kreditno zaduženje, saopšteno je juče iz resora kojim rukovodi ministar Darko Radunović, pišu Dnevne novine.

Reagujući na jučerašnje navode potpredsjednice Demokrata Zdenke Popović da je Vlada ispostavila zahtjev za pozajmicom od MMF-a, u Ministarstvu su kazali da treba razlikovati kreditno zaduživanje kod MMF-a i Svjetske banke (SB).

“Crna Gora je u ranijem periodu ostvarivala kreditni odnos sa SB i imamo namjeru da, ukoliko budemo u mogućnosti, takav odnos ostvarujemo i u budućem periodu. Šteta je što jedna tako značajna partija na političkoj sceni Crne Gore ne razlikuje uspostavljanje kreditnog aranžmana sa MMF-om i SB, ili je u pitanju izbjegavanje poznatih činjenica”, naveli su u Ministarstvu, dodajući da su u stalnoj komunikaciji sa SB i MMF-om u cilju realizacije plana fiskalne konsolidacije i postizanja budžetske ravnoteže.

Popović je prethodno na konferenciji za novinare saopštila da je, u skladu sa osnivačkim ugovorom MMF-a, obavljen monitoring ekonomske politike i pripremljen izvještaj koji je predstavljen Odboru direktora te institucije na razmatranje i odlučivanje.

“Prizivanjem MMF-a Vlada indirektno priznaje da je njeno vođenje ekonomske politike postalo neodrživo. Potrudiće se, naravno, da i budući aranžman sa MMF-om javnosti predstavi kao svoj novi reformski i uspješan poduhvat, ne mareći, pritom, što će takav način vođenja ekonomske politike dovesti do još većeg socijalnog raslojavanja i siromaštva”, rekla je Popović.

Komentari

avatar
najnoviji najstariji najviše glasova