Mnogu putnici biraju Hrvatsku zbog jadranske obale, ali turistički stručnjaci Lonely Planeta objašnjavaju da glavni grad Hrvatske ne treba biti zanemaren jer nudi mješavine zadivljujuće komunističke arhitekture i sunčanih austrougarskih trgova. Također ima odličnu gastronomsku ponudu i bogatu ponudu domaćeg piva.

Na drugom mjestu je drevni švedski grad Gotland koji ima prekrasan krajolik, šume, ribarska sela i mirne pješčane plaže.

Galicija, jedna od najpopularnijih gastronomskih destinacija u Španiji koja je poznata po morskim plodovima našla se na trećem mjestu.

Stručnjaci Lonely Planeta svrstali su sjevernu Crnu Goru, koja se može pohvaliti zapanjujućom Jadranskom obalom, kao i planinama i kanjonima, na četvrto mjesto.

Na petom mjestu je britanski studentski grad Leeds koji se nalazi u blizini luke Ilkley, a na šestom mjestu je portugalska regija Alentejo koja obiluje prirodnim ljepotama, a osim toga se ističe i brojnim malim slikovitim gradovima, srednjovjekovnim selima i dvorcima na obalama.

Slijede Sjeverna Njemačka koja ima izvanrednu arhitekturu i Moldavija, zemlja tajnih vinskih podruma i osamljenih litica, koja je slabo posjećena i izgubljena u vremenu.

Na devetom mjestu je Paphos, grad smješten na sjeverozapadnom dijelu Kipra. Stručnjaci Lonely Planeta podsjećaju da je drevna luka u Paphosu, koja je proglašena evropskom prijestolnicom kulture 2017. godine, mjesto rođenja grčke boginje ljubavi Afrodite. Cijeli grad se nalazi na listi UNESCO-ove Svjetske kulturne baštine.

Jedno od najboljih mjesta za posjetiti ovog ljeta je Le Havre, grad u francuskoj pokrajini Gornjoj Normandiji. Prvenstveno je, kako mu i ime kaže, luka koju odlikuje privlačna moderna arhitektura i koja služi kao odlična baza za istraživanje ostatka ove regije.

Komentari

avatar