Naslovna Region Skoplje zove ambasadorku: Šta će BIA u Sobranju?

Skoplje zove ambasadorku: Šta će BIA u Sobranju?

0

Slučaj “gostovanja” savjetnika Ambasade Srbije u Makedoniji i oficira Bezbednosno-informativne agencije u Sobranju u vrijeme nasilnih incidenata, nije još dobilo diplomatsku završnicu. Skoplje insistira na razjašnjenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije pozvalo je ambasadorku Srbije Dušanku Divjak-Tomić da objasni prisustvo savjetnika u ambasadi i pripadnika BIA Gorana Živaljevića u parlamentu Makedonije kada su upali i demonstranti, javila je danas Televizija Telma.

“Sastanak sa Divljak-Tomić još nije realizovan i zavisno od sadržine razgovora sa srpskom ambasadorkom u Makedoniji, postupićemo u saglasnosti sa Bečkom konvencijom”, rečeno je u tom ministarstvu.

Srpski diplomata je potvrdio tu informaciju, ali je rekao da je bio po službenoj dužnosti, da vidi da li u incidentu učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.

Prema Televiziji Telma, Živaljević je u makedonski parlament ušao s grupom demonstranata oko 20 časova, zadržao se dvadesetak minuta i slikao se u plenarnoj sali gdje su tada bili poslanici VMRO DPMNE i dio demonstranata.

Mandatar za sastav Vlade Makedonije Zoran Zaev izjavio je da sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem sinoć nije razgovarao o prisustvu Živaljevića u Sobranju.

“Nismo razgovarali o tome. Razgovarali smo o saradnji. Vjerujem da će zajednički službe Makedonije i Srbije riješiti to pitanje”, rekao je Zaev posle večere balkanskih premijera u Briselu.

Vučić je opravdao prisustvo diplomate i oficira BIA u Sobranju, rekavši da je “njegov posao da izveštava iz te zemlje”.

Komentari

avatar