Naslovna Region Suđenje Kapetanu Draganu: Ko je bio kuvar u Kninu

Suđenje Kapetanu Draganu: Ko je bio kuvar u Kninu

0

Pred Županijskim sudom u Splitu, saslušanjem svedoka odbrane, nastavljeno je suđenje za ratni zločin Draganu Vasiljkoviću zvanom Kapetan Dragan.

Juče i danas saslušano je pet svedoka putem video-linka iz Beograda i jedan neposredno, i svi su negirali da su optuženi (kao i drugi polaznici kursa Kapetana Dragana za vreme boravka na kninskoj tvrđavi( imali bilo kakav kontakt sa osobama u privremenom zatvoru u prostorijama Barutane.

Optužnica

Kapetan Dragan je kao komandant srpskih dobrovoljačkih jedinica u Hrvatskoj optužen za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima Hrvatske vojske i hrvatske policije u Kninu u ljeto 1991. godine i u selu Bruška kod Benkovca, u Dalmaciji, u februaru 1993. godine.

Tadašnji načelnik SUP-a Knin Milenko Zelembaba potvrdio je da je ovaj privremeni zatvor osnovalo Ministarstvo pravde Repubilke Srpske Krajine i SUP Knin, te da je bio u isključivoj nadležnosti kninskog SUP-a i da su čuvari bili pripadnici milicije, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Svedoci Milojko Budimir, Milan Dragišić i Goran Starčević potvrdili su da su se zatvorenici hranili iz kuhinje i restorana na tvrđavi, kao i svi drugi koji su boravili na tom području, te da su ličnu higijenu održavali u sanitarnom čvoru i kupatilu restorana i letne pozornice.

“Svi svedoci su se pohvalno izrazili o optuženom i njegovom vojničkom držanju, koje je bilo strogo profesionalno”, navedeno je u saopštenju.

Svedoci koji su govorili o događajima u Nastavnom centru Bruška, a posebno Milorad Dragišić na kojeg ukazuje svedok Pero Dragišić kao osobu koja je bila zajedeno s njim u Bruškoj, odlučno je porekao da bi ikada zajedno s tim svedokom bio u vojnoj jedinici.

Dragišić je rekao da on lično nikada nije bio u tom nastavnom centru i da Pero Dragišić nije bio kuvar već pružni radnik.

Pero Damjanović, koji je u nastavnom centru Bruška boravio od marta 1993. godine i poznavao sve osobe koje su radile u tom kampu, potvrdio je da nikada u njemu nije radio kao kuvar Pero Dragišić i da tu osobu ne poznaje.

“Na ovaj način, u celini je opovrgnut iskaz Pere Dragišića u vezi sa ubistvom dva hrvatska vojnika u Nastavnom centru Bruška. Istovremeno, otklonjena je i svaka dilema o tome ko je osnovao zatvor na kninskoj tvrđavi i ko je obavljao stražarsku službu tog zatvora i otklonjena insinuacija da bi taj zatvor bio u nadležnosti Kapetana Dragana”, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će narednih dana video-vezom iz Beograda svedočiti još petnaestak svedoka odbrane.

Komentari

avatar