Naslovna Društvo Svaki treći Crnogorac konzumira cigarete

Svaki treći Crnogorac konzumira cigarete

0

Upotreba duvanskih proizvoda u Crnoj Gori, iako ima tendenciju smanjenja, još je na visokom nivou, jer čak 31 odsto odraslog stanovništva konzumira duvanske proizvode, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) povodom Međunarodnog dana kontrole duvana, pišu Dnevne novine.

“Duvan je prijetnja za razvoj”, ovogodišnja je tema, čime je Svjetska zdravstvena organizacija pokušala da ukaže na sveukupnost problema nastalih zbog upotrebe duvana.

Takođe, tema pokušava da usmjeri nadležne da je neophodno preduzeti mjere promocije zdravlja u cilju suočavanja sa globalnom krizom nastalom zbog upotrebe duvana.

Posebno je zabrinjavajuća situacija upotrebe duvana među mladima, na šta ukazuju podaci Globalno istraživanje o potrošnji duvana (GYTS), rađeno na populaciji djece do dvanaest do petnaest godina.

“Naime, podaci pokazuju da je, u odnosu na prethodno isto istraživanje iz 2008. godine udvostručen broj dječaka petnaestogodišnjaka koji su stalni korisnici cigareta. To je uslovilo da, iako je potrošnja cigareta među djevojčicama znatno smanjena, na ukupnom uzorku petnaestogodišnjaka bilježi se povećanje broja korisnika. ESPAD-ovo istraživanje, rađeno među šesnaestogodišnjacima u Crnoj Gori, pokazuje sličnu situaciju, rasta trenda upotrebe duvanskih proizvoda od sedam odsto u istraživanju 2008. godine, više od osam odsto u istraživanju 2011. godine, do 10 odsto u ESPAD 2015 istraživanju”, saopštili su u IJZ.

Posmatrano posebno po polovima, trend rasta je kod dječaka još izraženiji (od 8% u istraživanju 2011. godine do 13% u istraživanju 2015. godine), dok je kod djevojčica bilježi blaži pad prevalence svakodnevnog pušenja.

“Institut za javno zdravlje želi da ukaže da su duvanski proizvodi inače vrlo dostupni mladim ljudima, što značajno uslovljava njihovu upotrebu. Zakon o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda zabranjuje prodaju duvanskih proizvoda maloljetnicima i to je, uglavnom, naznačeno na svim prodajnim mjestima. Međutim, u praksi se navedena odredba ne primjenjuje”, napominju u IJZ.

Pored toga, poručuju da se upotreba duvanskih proizvoda na javnim mjestima ne sankcioniše, jer Zakon o taksama na pristup određenim uslugama od opšteg interesa i za upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja omogućava korišćenje ovih proizvoda u na svim javnim mjestima.

Komentari

avatar