Naslovna Region Uslovne kazne optuženima za nasilje u Sobranju

Uslovne kazne optuženima za nasilje u Sobranju

0

Svih devet optuženih za nasilje u Sobranju 27. aprila osuđeno je danas na uslovne zatvorske kazne.

Osmorica optuženih osuđeno je na šest mjeseci zatvora uslovno na godinu i po, a jedan na godinu i po dana uslovno na pet godina, prenijeli su lokalni mediji.

Prethodno je svih devetoro iz prve grupe optuženih da su krajem aprila učestvovali u nasilju u Sobranju Makedonije pred sudom priznalo krivicu.

Oni su bili optuženi za najblaže krivično djelo – učešće u masi koja će spriječiti službeno lice u obavljanju službene dužnosti.

Tokom nasilnog upada pristalica VMRO DPMNE u Sobranje Makedonije 27. aprila, nakon što je parlamentarna većina okupljena oko SDSM izabrala Talata Džaferija za predsjednika parlamenta, povrijeđeno je više poslanika parlamentarne većine, među kojima i lideri Alijanse za Albance Zijadin Sela i SDSM Zoran Zaev, kao i nekoliko novinara.

Brojni makedonski pravnici, među kojima i bivši tužioci, kritikovali su državno tužilaštvo zbog toga što osumnjičene za upad u parlament tereti za najlakše krivično djelo, izražavajući sumnju da time pokušava da se prikrije istina i da se zaštite organizatori i nalogodavci.

Helsinški odbor za ljudska prava u Makedoniji je u nasilnom upadu u Sobranje pronašao 28 krivičnih djela, među kojima su i pokušaj ubistva, veleizdaja i terorizam.

Presuda je propraćena aplauzom pristalica optuženih koji su se okupili ispred suda gdje su bile primjetne i pojačane policijske snage.

Komentari

avatar