Naslovna Društvo „Policija mora nadzirati Viber, WhatsApp i Skype“

„Policija mora nadzirati Viber, WhatsApp i Skype“

0

U Austriji je šef antiterorističke službe u toj zemlji, zatražio veća ovlašćenja za policiju, sa mogućnostima praćenja aplikacija za dopisivanje i komuniciranje.

Šef austrijske Savezne službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) Peter Gridling zatražio je proširenje nadležnosti policije, to jest mogućnost za „prisluškivanje“ aplikacija za dopisivanje kao što su Skype, Viber ili WhatsApp.

On je, austrijskoj televiziji ORF, rekao da se već 80 odsto komunikacija ostvaruju preko tih sistema, i da to predstavljaju „rupe“ koje ne smiju biti dozvoljene.

U Austriji, prema njegovim riječima, za sada nema informacija da predstoji teroristički napad. On je dodao da stalni potencijal prijetnje predstavlja oko 300 osoba koje su iz Austrije otišle u džihad.

Gridling je rekao da je iluzija misliti da je moguće da se 300 osoba nadzire 24 sata. Objasnio je, u vezi terorističkog napada u Mančesteru, da se postavljaju prioriteti, zbog čega je moguće da dođe do situacije da osobe, koje su uvrštene u marginalne ličnosti u nekoj sceni, budu kasnije značajni akteri, prenosi Tanjug.

Komentari

avatar