Naslovna Jetset Helen Filding: Bridžet Džouns je moj alter ego

Helen Filding: Bridžet Džouns je moj alter ego

0

Spisateljica Helen Filding (59) kaže da romani o Bridžet Džouns nijesu antifeministički, kako ih neki kritičari ocjenjuju, ali je nerado priznala da je junakinju ipak zasnovala na sebi.

Helen je stvorila Bridžet Džouns 1995. godine kao junkainju svoje kolumne u časopisu “Independent”, gdje je pratila haotičan život tridesetogodišnje same djevojke u Londonu. Ona je priznala da je redovno demantovala da je lik zasnovan na njoj ali da bi sada mogla i da otkrije istinu.

“Bilo me je sramota jer sam tada pokušavala da pišem oziljne romane. Stidjela sam se da sebe dovodim u vezu sa Bridžet”, rekla je Fildingova ali dodala i da je njena junakinja ipak preuveličana verzija nje same.

“Nikada nijesam ostala u drugom stanju ne znajući ko je otac i nikada nisam pojela 30.000 kalorija u jednom danu”, priznala je autorka.

Među tim ozbiljnim romanima koje je Fildingova pisala, jedan se bavio kutlurnim razlikama na Karibima, a drugi je bio ljubavni roman o doktoru i medicinskoj sestri u izbjegličkom kampu, nazvan “Vatre Zanzibara”, ali je odbijen.

“Dosta sam truda uložila u ta djela i zaista sam bila potresena kada su me odbili. Nijesam pisala ništa nekoliko godina”, istakla je Fildingova svojim poštovaocima okupljenim na književnom festivalu Hay-on-Wye u Velsu.

Njene četiri knjige o Bridžet Džouns, potpomognute i trima ekranizacijama sa Rene Zelveger u glavnoj ulozi, prodate su širom svijeta u oko 40 miliona kopija. Međutim, neki kritičari zameraju Fildingovoj da je Bridžet previše žrtva i previše zavisna od muškaraca.

A na opasku da su njeni romani antifeministička fikcija, Helen je odbrusila je da je to vrlo “plitka” ocjena i da je etikete da je antifeminista naročito iritiraju.

“Pod broj jedan, žene nijesu manjina. Ako ne možemo da se smijemo na svoj račun, nijesmo baš dogurale daleko u cilju da budemo jednake, zar ne? Mislim da je veoma zabrinjavajuće ako ljudi misle da knjiga o ženi koja se smije svojim manama nije feministička. Humor je vrlo moćno sredstvo za lakše podnošenje teških trenutaka, a sposobnost da se smeješ na svoj račun odlika snage a ne slabosti”, poručila je autorka svojim kritičarima.

Komentari

avatar