Marija Zaharova

Ruska ambasada u Crnoj Gori priznala je u odgovoru na pitanja CDM-a da postoji lista sa zvaničnicima iz naše zemlje kojima je zabranjen ulaz u Rusiju ali nije htjela da saopšti ko su oni.

Ovo je prva zvanična potvrda da postoji spisak nepoželjnih osoba iz naše zemlje u Rusiju.

Saopštili su da je to recipročan odgovor na inicijativu Crne Gore za uvođenje sankcija u bilateralnim odnosima.

Povodom deportacije poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Miodraga Vukovića, ambasada Ruske federacije je takođe kazala da Vuković nije bio zadržan, nego nije mu bio dozvoljen ulazak na teritoriju Ruske Federacije i da j tačno da se Vuković nalazi na listi “persona non grata”

“Što se tiče imena drugih osoba koje su proglašene nepoželjnim u Rusiji, ne dajemo komentare u vezi toga”, kazali su iz ambasade.

Oglasila se i Zaharova

Povodom Vukovićeve deportacije, oglasila se i portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova koja je istakla da nije tajna da se Crna Gora od samog početka priključila sankcijama Evropske unije, uključujući i personalne.

“Uvijek smo govorili da ostavljamo pravo da preduzimamo recipročne mjere, kako je to prihvaćeno u evropskoj praksi”, navodi se u izjavi Zaharove objavljenoj na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Zaharova je dodala da će Crnoj Gori biti dato odgovarajuće razjašnjenje.

Portparolka ruskog MSP, međutim, nije odgovorila na pitanje agencije Beta da li zabrana ulaska Vukoviću u Rusiju, znači da u Rusiji postoji spisak nepoželjnih građana Crne Gore.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore uputilo je protestnu notu zvaničnoj Moskvi zbog Vukovićevog privođenja i deportacije.

Vuković je jutros stigao u Crnu Goru letom Moskva – Tivat. U kratkoj izjavi za CdM kazao je da je “veoma umoran i iscrpljen jer nije spavao i da će se o ovoj situaciji govoriti nakon prespavane noći”.

Komentari

avatar