Naslovna Zdravlje Ostavite pušenje, vrijeme je!

Ostavite pušenje, vrijeme je!

0

Danas je pravi dan da se oslobodite te ružne i opasne navike!

Na Svjetski dan bez duvanskog dima donosimo vam nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se oslobodite ove opasne navike. Nije (baš) toliko teško, treba samo da – odlučite!

Evo šta savjetuju stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Odredite datum

Izaberite dan kada ćete perstati da pušite, ali neka bude – uskoro. Ne kao, “prestaću da pušim 1. januara 2018”. Pokušajte da postavite razuman vremenski okvir, neka to bude petak ili subota OVE nedjelje, na primjer. Ili, ako vam je uskoro rođendan, posmatrajte odluku da prestanete da pušite kao najbolji mogući poklon koji možete da date sami sebi. Ako vam je rođendan još daleko, možda biste mogli cigarete da ostavite danas? Svetski dan bez duvanskog dima je sasvim prikladan datum za tu značajnu promjenu u vašem životu.

O svojoj namjeri obavijestite prijatelje, članove porodice i kolege sa posla

To je dobar način da dobijete podršku da istrajete u svojoj namjeri, a možda i učinite dobro djelo, tako što ćete nekoga do koga vam je stalo inspirisati da vam se pridruži na putu ka zdravijem životu. Osim toga, ako u isto vreme prestajete da pušite vi i neko koga volite, pružaćete jedno drugom podršku kad vas uhvati kriza.

Budite spremni na izazove

Nije baš jednostavno ostaviti cigarete. Biće i teških trenutaka, naročito tokom prvih nekoliko nedjelja. Ti prvi dani i nedelje su najgori jer ćete imati vrlo neprijatne krize zbog tijela koje žudi za nikotinom na koji je naviknuto (zahvaljujući vašoj nepromišljenoj odluci da ikada uopšte i počnete da pušite).

Pobacajte pakle “za ne daj bože”, upaljače i pepeljare koje imate u kući

Tako će iskušenje da uzmete “samo jedan dim” biti manje. Tokom prvih nekoliko nedjelja, ne bi bilo loše ni da izbjegavate mjesta na kojima se puši, kafiće, kafane… Pa čak i društvo strastvenih pušača. Nemojte sebi ovaj proces činiti težim nego što mora da bude.

Pokušajte da primijenite metode kognitivno-bihevioralne terapije

Ovo vam može pomoći da “pregurate” sve neprijatne simptome koji su neizbježni u prvim nedjeljama. Potražite pomoć u savjetovalištima za borbu protiv pušenja. Postarajte se da spavate dovoljno, vježbajte, jedite zdravo i pijte dovoljno vode, to će ublažiti simptome poput glavobolje, kašlja… ali i nervozu koja je prirodna za prve faze ovog procesa. I razmišljajte pozitivno. Radite lijepu i važnu stvar koja će bitno uticati na kvalitet vašeg života.

Medikamenti i pomoćna sredstva su vam takođe na raspolaganju

Raspitajte se o nikotinskim flasterima, žvakama i lekovima za odvikavanje od pušenja koji su vam dostupni. Ipak, prije nego što se odlučite da probate nešto od toga, potražite savjet ljekara ili farmaceuta, u vezi sa dozom koja vam je potrebna i načinom primjene.

Promijenite navike

Pušenje je usko vezano sa odeđenim navikama u ishrani i društvenom životu

Ako malo promenite jelovnik, i bazirate ga više na svežem voću i povrću, salatama… manja je šansa da vas posle ručka uhvati tolika kriza da ne možete da odolite cigareti.

Ako pokleknete, nemojte odustati

Čak i ako u prvim danima ne uspijete u potpunosti da se odreknete cigareta, nemojte odustajati. Ako ne uspete danas, pokušajte sjutra ponovo. Ako ne uspete ni sutra, prekosjutra je novi dan. Nemojte biti previše strogi prema sebi, ali nemojte ni dići ruke. I – samo hrabro, možete vi to!

Komentari

avatar