Naslovna Društvo Pao zakon “ne platiš kaznu, nema vozačke”!

Pao zakon “ne platiš kaznu, nema vozačke”!

0

Do sada je bila praksa da građani ne mogu produžiti saobraćajnu ili vozačku dozvolu, kao ni lična dokumenta ukoliko nijesu platili kazne za prekršaje, poput prekoračenja brzine ili nepropisnog parkiranja.

Ustavni sud je ukinuo odredbe Zakona o prekršajima na osnovu kojih je do sada Ministarstvo unutrašnjih poslova moglo da zadržava izdavanje saobraćajnih i vozačkih dozvola kao i drugih dokumenata dok građani ne plate kazne.

Sud je ukinuo i odredbu kojom se omogućava da se građanima zbog neplaćenih kazni može zabraniti izdavanje I drugih dokumenata. U pitanju je odredba koja glasi:

Zakonom se može propisati zabrana izdavanja ili produženja drugih dozvola, registracije ili izdavanja potvrda iz službene evidencije, dok osuđeni, odnosno kažnjeni ne plati sve novčane kazne i troškove postupka koji su evidentirani u Registru novčanih kazni za prekršaj iz oblasti na koju se zabrana odnosi“.

Ustavni sud je ranije po službenoj dužnosti pokrenuo inicijativu za ocjenu ustavnosti ovih odredbi, jer je suprotno Ustavu da se zadržavaju lična dokumenta građana.

Komentari

avatar