Naslovna Zdravlje Da li je skuplja hrana zaista i zdravija?

Da li je skuplja hrana zaista i zdravija?

0

Novo istraživanje sa univerziteta Vanderbilt tvrdi da imamo potpuno pogrešnu percepciju o zdravoj hrani.

Nedavno objavljena studija u “Journal of Consumer Research” zaključuje da je među potrošačima zaista ustaljeno mišljenje “zdravo je skupo” koja utiče na kupovinu, ali i na našu percepciju zdrave hrane.

Kako bi provjerili svoje teorije, Keli Hovs i kolege sa univerziteta Vanderbilt sproveli su nekoliko ispitivanja, a u svakom je učestvovalo između 100 i 200 ispitanika.

U prvom eksperimentu su jednoj grupi ispitanika rekli da im daju grickalice od granole koje su dobile ocjenu A- na testu zdravlja, a drugoj grupi su dali identičan proizvod i rekli da je dobio ocjenu C. Učesnici u prvoj grupi su izrazili uvjerenje da je proizvod skuplji, a oni u drugoj da je nešto jeftiniji.

U narednom eksperimentu su grupi ispitanika dali keks za doručak i rekli im da košta 25 centi, a drugoj da košta dva dolara. Ispostavilo se da ispitanici koji su mislili da jedu skuplji proizvod misle da je i zdraviji.

Zanimljivo je bilo i kad su istraživači provjeravali kakav uticaj ima poznavanje određenih proizvoda. U tu svrhu su dvije grupe ispitanika dobile vitamin A i rečeno im je da je bitan za zdravlje očiju, ali i da je različite cijene. Te dvije grupe su poslije morale da odgovore šta misle koja mješavina vitamina je bolja za njihovo zdravlje, ali nije bilo razlike među grupama.

Kad su pod istim uslovima davali DHA, esencijalnu masnu kisjelinu, ispostavilo se da grupa koja misli da dobijaju skuplji DHA misle da je on istovremeno i važniji za zdravlje. Drugim riječima, kad se potrošači prvi put susretnu s nekim nepoznatim sastojkom, zaključiće da je onaj skuplji zaista i zdraviji.

Naravno, istraživači su svjesni da potrošači koriste cijenu kao pomoć pri odlučivanju između relativno sličnih proizvoda. Svi znaju da je salata zdravija od sladoleda i cijena tu nema nikakav uticaj. S druge strane, kad se nađu suočeni s odlukom koju moraju brzo da donesu posegnuće za skupljim proizvodom i živjeti u uvjerenju da je zdraviji.

Komentari

avatar