Naslovna Moda Imperativ mršavosti i mladalačkog izgleda diskriminiše žene

Imperativ mršavosti i mladalačkog izgleda diskriminiše žene

0

“Sav taj teror od liposukcija, zatezanja, liftinga, silikona, sve abnormalne radnje koje se uveliko promovišu u posljednje vrijeme me jako iritiraju. Od manekenki smo napravili idole, a one su postale maltene samo vješalice na koje se kači kreacija”, kazala je Dnevnim novinama poznata modna kreatorka Seka Martinović.

Naša istaknuta modna kreatorka Slobodanka Seka Martinović će sjutra veče, sa početkom od 20h u Starom gradu u Budvi, održati reviju nove kolekcije pod nazivom “Rachel” koja je, kako ona kaže njen svojevrstan doprinos borbi protiv ženske diskriminacije.

SVAKA ŽENA JE MANEKENKA U SVOM ŽIVOTU

“Ja se, prije svega, bavim angažovanom modom. Izuzetno volim modu i koristim je kao sredstvo poruke. Poruka koju želim da prenesem novom revijom je da je ljepota u nečemu drugom. Sav taj teror od liposukcija, zatezanja, liftinga, silikona, sve abnormalne radnje koje se uveliko promovišu u posljednje vrijeme me jako iritiraju. Od manekenki smo napravili idole, a one su postale maltene samo vješalice na koje se kači kreacija. Imperativ mršavosti i mladalačkog izgleda diskriminiše sve žene koje ne spadaju u tu kategoriju, pa je ova kolekcija, nazvana ‘Rachel’, poruka i doprinos borbi protiv diskriminacije u tom kontekstu. Jer, svaka žena je lijepa na svoj način i manekenka u sopstvenom životu”, pojasnila je Martinović, dalje pojašnjavajući na koja dva vida diskriminacije tačno cilja.

“Diskriminacija je sama po sebi vrlo slojevita i prilično nevidljiva. Ovi problemi nijesu možda toliko vidljivi kao npr. problemi LGBT populacije, ali su i te kako prisutni. Krajnji konzumenti mode koja se prikazuje na revijama većinom su žene koje su daleko od proporcija koje su važeći kanon ljepote. Činjenica je da se favorizuje tanko, mršavo i prenapumpano. Za mene je ljepota zdravlje, zdrav način razmišljanja, zdrav odnos prema drugim ljudima i okolini i slično, a ne ovi nametnuti kanoni ljepote koji ističu mršavost u prvi plan. Najtužnije od svega je što je djevojčicama danas to sve servirano da one odrastaju u ubjeđenju da je to zdravo, ispravno i jedino prihvatljivo. S druge strane, imamo tzv. ‘ageism’ gdje žena preko 50. godine nigdje nije dobrodošla. Kada žena ode u penziju nikome ne treba, a odgajala je djecu, radila, sve stizala, i još je u naponu snaga. Uostalom, penzija ne znači da žena nije lijepa sa 50, 60, čak i sa više od 70 godina”, izričita je kreatorka, podsjećajući na nedavno izglasan zakon u Francuskoj protiv premršavih manekenki, koji bi trebalo da svima bude uzor.

TRIDESETAK MODELA INSPIRISANIH KAFTANOM

Što se same revije tiče, biće prikazano tridesetak modela, koji za temu imaju kaftan, drevnu odjevnu formu, nastalu na tlu Arabije.

“Kaftan je zastupljen kao tradicionalna odjeća u mnogim kulturama, posebno u islamskoj, a zbog svoje univerzalnosti u raznim varijacijama prihvatio ga je čitav svijet. Zato je kaftan više od odjeće, i može se smatrati simbolom povezivanja različitosti. Konkretna inspiracija bila je italijanska kontesa Marta Marzoto, dizajner, stilista, značajna i velika figura u modnom, umjetničkom i kulturnom životu Italije, pripadnica evropskog džet seta, prepoznatljiva upravo po kaftanu koji je zahvaljujući njoj postao simbol sofisticiranog stila visoke mode. Kaftan je i danas važan element etno kulture, i u svim varijacijama je dobio široku namjenu u svakodnevnoj upotrebi na svim meridijanima: od plaže do crvenog tepiha. Jednostavan po formi, akcentuje ljepotu i suptilnost tkanine od koje je napravljen, idealan za sve figure i godine, bez obzira da li imate savršenu liniju ili, pak, višak oblina”, kaže Seka, dodajući da jedva čeka da javnost vidi svu raskoš boja na reviji.

U ULOZI MANEKENKI ŽENE “OD 17 DO 70”

U skladu sa jasnom porukom koju nosi ova kolekcija, modele na reviji će, pored lica sa javne scene nositi crnogorske žene, različitih godina “od 17 do 70”, različitih profesija, uspješne dame sa integritetom.

“Presrećna sam zbog fantastičnog odziva dama sa integritetom koje će ovaj put biti u ulogama manekenki.

To su Vlasta Mandić, Radojka Popović, Violeta Petrović iz Kotora, Sonja Stilet iz Tivta, Duda Bašić, Marija Pjerotić i Julija Kajanović iz Budve, Aleksandra Vojvodić operska pjevačica, Snežana Burzan direktorica KIC-a ‘Budo Tomović’, pjevačice Andrijana Božović i Nina Strugar, Larisa Jovanović menadžer, Radmila Stupar-Đurišić psihološkinja i TV lica Aleksandra Nedić, Dušica Vugdelić i Bojana Jelić”, otkrila je i ujedno zaključila poznata kreatorka, uz izraze zahvalnosti prijateljima revije, modnom studiju Zoran (zaduženom za frizuru i šminku) i firmama Ziaja i Rachel.

Komentari

avatar