Naslovna Porodica Kada beba dođe, drugarice odu? Ili…

Kada beba dođe, drugarice odu? Ili…

0

Prije nego što ste postali mama, nijeste mogli ni da zamislite na koji način će najvoljenije biće izmijeniti vaš odnos sa prijateljima. Sada je održavanje veze sa prijateljima (bez djece) poprimilo novu dimenziju.

Dolazak bebe mijenja život iz korijena, i to na brojne načine. No, iako ste očekivali mnoge promjene i uspješno ste se prilagodili na njih, možda nijeste predvidjeli uticaj prinove na odnos sa prijateljima koji (još) nemaju djecu. Ova situacija je donekle normalna, neizbježna, a njeno prevazilaženje zahtijeva dosta obostranog truda i razumijevanja.

Prihvatite promjene

Umorni ste, neispavani, a u vašim razmišljanjima više nema dovoljno prostora za prijatelje i društveni život. Imate mnogo manje vremena nego ranije. Vaša lista životnih prioriteta se mijenja i sada svijet gledate drugačijim očima. Vjerovatno više ne razmišljate toliko o vašim prijateljima. Ono što može da se pojavi kao problem jeste nedovoljno razumijevanje prijatelja za promjene koje ste doživjeli, naročito ako oni nemaju djecu, kao i nedostatak truda sa vaše strane da se održava prijateljstvo. Ipak, eksperti savjetuju da, bez obzira na umor i zaokupiranost obavezama, pronađete vrijeme i prostor za prijatelje. A kada se sretnete sa prijateljima, nemojte samo pričati o bebi, jer možda im ta tema još uvijek nije bliska i ne pronalaze se u njoj.

Razgovarajte

Objektivno, čak i prijatelji bez djece mogu da shvate taj hoas od vašeg života u prvih nekoliko nedjelja nakon porođaja. Međutim, ako se to pretvori u mjesece bez značajnog kontakta sa njima, onda će vaš odnos biti opasno ugrožen. Pokušajte da objasnite prijateljima na koji način se vaš život izmijenio, i kako to utiče na vas i vaše prijateljstvo. Mnogo je korektnije da otvoreno o tome govorite, a ne da se pretvarate kao da se ništa nije promijenilo. Ova iskrenost će ublažiti vaše ipak kratkotrajno „apstiniranje“ iz društvenog života i pokazaće vašim prijateljima da nijeste izgubili interesovanje za njih. Naravno, u rijetkim trenucima slobodnog vremena, smislite način da kontaktirate drage ljude.

Ugovorite sastanak

Za održavanje prijateljstva je potrebno ulagati i vrijeme i trud. Istovremeno, vrlo je lako obećati da ćete se sresti sa prijateljima, a potom prekšiti to obećanje, zbog zaboravnosti ili nedostatka vremena. Nemojte praviti tu grešku, već odredite tačan dan i vrijeme susreta. Održavanje tog odnosa veoma je korisno i za vaš duhovni i emotivni život. U suprotnom, ako se trudite i ne vodite računa o ličnim potrebama, onda postoji rizik da se potpuno i isključivo poistovjetite sa ulogom majke i izgubite dodir sa stvarnošću.

U slučaju da se vaši prijatelji ne snalaze najbolje u društvu beba, onda angažujte bebisiterku za poneko veče ili poslijepodne. Sasvim je OK da se ponekad odvojite od bebe i sretnete se sa prijateljima i tako ponovo povežete sa životom izvan kuće. Ukoliko ne budete ispunjeni u ovoj sferi ličnog života, onda ćete moći manje da pružite bebi.

Duboko udahnite

Iako je lakše reći nego uraditi, ali ako neka od vaših prijateljica ne pokazuje naročito interesovanje ili oduševljenje za vašu bebu, pokušajte da to ne doživite lično. Takvo ponašanje ne mora da znači da je prijateljica izgubila interesovanje za vas, niti da joj se beba ne sviđa. Pokušajte da shvatite i druge ljude, posebno one bez djece, jer za njih društvo beba i beskrajne priče o svemu što one rade nije obavezno prioritet, niti se čak nalazi na listi životnih interesovanja.

Pod dejstvom postporođajnih hormona, mnoge žene pogrešno projektuju stvari.

Komentari

avatar