Naslovna Zdravlje Kako vi perete ruke?

Kako vi perete ruke?

0

Iako nas odmalena uče da “topla voda bolje pere”, izgleda da u tome nema baš mnogo istine.

Ako živite u ubeđenju da pranje ruku toplom vodom i antibakterijskim sapunom ubija više bakterija, živite u zabludi.

Naučnici sa Rutgers univerziteta sproveli su istraživanje i ispostavilo se da temperatura vode, a ni tip sapuna, nemaju nikakvog uticaja na kvalitet pranja ruku.

Jedino što je važno je da temeljno nasapunjane ruke trljate bar desetak sekundi, prenosi “Dejli mejl”.

Topla voda čini samo da nam bude prijatnije dok peremo ruke, ali nema nikakvog uticaja na “efekat”.

“Ovo istraživanje moglo bi da ima veliki uticaj uštedu energije potrebne da se voda zagreje”, kaže profesor Donald Šafner, koji je bio šef istraživačkog tima.

U eksperimentu je učestvovao 21 dobrovljac. Oni su prvo izložili ruke bezopasnim bakterijama, a zatim su ruke prali vodom različitih temperatura.

Ruke su prali po 10 sekundi u vodi koja je bila zagrejana na 15,5, 26 i 38 stepeni, a ispostavilo se da ni temperatura vode ni količina i tip sapuna nisu uticali na to koliko će bakterija biti uklonjeno,

“Topla voda samo doprinosi da sapun bolje zapeni, ali ispiranje je ono što određuje koliko će dobro biti očišćene ruke”, kaže dr Liza Ekli koja je učestvovala u istraživanju.

Važno je samo da ruke perete dovoljno dugo i dovoljno temeljno, naročito posle upotrebe toaleta, a temperatura vode neka bude ona koja vam je prijatnija, poručuju naučnici.

Komentari

avatar