Naslovna Zdravlje Ovo vas ometa u skidanju kilograma

Ovo vas ometa u skidanju kilograma

0

Četiri svakodnevne navike zbog kojih nikako da se riješite tih par kilograma viška.

Skidanje viška kilograma je priličan izazov, fizički i mentalno. Što je najgore od svega, ona poslednja tri ili četiri kilograma obično budu naročito “tvrdoglavi”. Ako se mučite nadomak cilja već neko vrijeme, i sa svakim lijepim danom nervoza samo raste, provjerite da li pravite neku od ovih grešaka. U pitanju su sitnice na koje često ne obraćamo pažnju, a mogu vam poremetiti planove:

Ne unosite masti

Zdrave masti su jedan od najvažnijih faktora u ishrani, naročito ako želite da skinete koji kilogram. Dobri izvori zdravih masti su avokado, grčki jogurt, koštunjavo voće i maslinovo ulje. Ako ove namirnice postanu dio vaše svakodnevne ishrane, podstaćiće vaš organizam da masti troši umjesto da ih skladišti. (Oko struka, ili gdje vam je već ‘slaba tačka’.)

Ne brojite kalorije

Ne treba život da vam se pretvori u sabiranje, ali nije loše da povremeno napravite presjek dnevnog unosa. Možda se (neprijatno) iznenadite. Vrlo često se ispostavi da živimo u naivnom ubjeđenju da unosimo malo kalorija, kad ono… Papir i olovku u ruke i napravite računicu.

Sledeći put možda ipak uzmete jabuku umjesto tog keksića, pa makar bio i bez dodatog šećera.

Vježbe snage sa opterećenjem nisu dio vaše rutine

Kad vježbate uz opterećenje, mišići se izgrađuju brže, a više mišića znači i više sagorjevanja masti. Što znači da će kilogrami brže nestajati…

Mišići čine da naš metabolizam radi ‘na više obrtaja’, a ako su vaši treninzi zasnovani samo na kardio vježbama, gubite taj bonus efekat.

Ne konzumirate dovoljno čvrste hrane

Ako su vaši obroci pretežno u tečnoj formi, jer ste, je l’te na dijeti, bilo da su u pitanju supe, čorbe ili smutiji (voćni, oni od povrća, ili proteinski šejkovi), vaš organizam ne mora da uloži mnogo truda (čitaj ‘sagori mnogo kalorija’) da bi ih svario.

Ali, ako jedete namirnice bogate vlaknima, na primjer, za varenje će vam biti potrebna prilična količina energije, što će podstaći metabolizam i ubrzati mršavljenje.

A tu je i drugi problem: za jednu čašu soka potrebne su vam bar četiri pomorandže (na primjer). Popićete čašu soka i nećete biti žedni, ali nećete biti ni siti, a unijećete četiri puta više kalorija nego što biste uneli ako pojedete jednu pomorandžu, koja će vas, za raziliku od soka i zasititi.

Komentari

avatar