Naslovna Porodica Pubertet u zamci interneta: Evo kroz šta prolazi vaše dijete

Pubertet u zamci interneta: Evo kroz šta prolazi vaše dijete

0

Pubertet je jedna naporna životna faza, kako osobi koja ga proživljava, tako i ljudima koji tu osobu okružuju. To je period u kome dolazi do poremećaja u čitavom hormonskom sistemu, a promjene mogu biti velike i u ponašanju, ali i u intenzitetu emocija, kaže diplomirani psiholog Ivana Beličević.

Adolescenti u tom dobu imaju obaveze za koje se očekuje da budu ispunjene, ali i odgovornosti koje su možda nekada prevelike za osobu tog uzrasta, što je za njih veoma frustrirajuće. Međutim, njima je u tom periodu značajnije da budu dio društva, da negdje pripadaju i da budu primijećeni.

Načini na koji adolescenti dolaze do pažnje svojih vršnjaka su najrazličitiji, a odraslima veoma često neshvatljivi. Svako doba i svaka generacija tog doba ima svoje načine povezivanja i druženja, te je danas internet definitivno najzastupljeniji oblik komunikacije među njima.

Ulaskom u pubertet, mladi ljudi u tom periodu počinju seksualno da se razvijaju i interesuju za vršnjake u tom smislu. Često su to prvo simpatije, zatim težnja ka ostvarivanju neke vrste kontakta.

Internet je nešto što današnja omladina vrlo intenzivno koristi u svakodnevnom funkcionisanju i veliki broj transakcija se odvija upravo na ovakav način kroz poruke, lajkove, komentare, praćenja…internet, kao takav, dostupan je svima, pa tako i omladini koja time ima pristup najrazličitijim sadržajima. Velika je popularnost raznih “Vlogera” i “YouTube-era” koji su se nečim istakli i time privukli pažnju velikog broja ljudi, te nerijetko i zarađuju na taj način.


Adolescentima je taj vid isticanja posebno interesantan, jer na taj način imaju mogućnost da zadovolje tu svoju potrebu za isticanjem i pažnjom. Takođe, ovaj oblik isticanja je nekada interesantniji i jednostavniji, jer ne zahtijeva lični kontakt, što je njima u toj životnoj fazi izražene nesigurnosti, privlačnije.

U “Transakcionoj analizi” postoji termin koji se zove “STROUK”, što je definisano kao jedinica socijalnog prepoznavanja, odnosno, davanje značaja i važnosti postojanju određene osobe kojoj upućujemo “strouk”. Postoje pozitivni i negativni stroukovi, ali ćemo se zadržati na onim pozitivnim.

Lajk, pozitivni komentar i praćenja predstavljaju pozitivne stroukove. Ranije, bez tehnologija koje danas imamo, stroukovi su bili bilo kakva vrsta pohvale, potreba nekog drugog vršnjaka da nam se javi ili komunicira s nama, bilo koja vrsta fizičkog kontakta i reakcije na nas. Ljudske potrebe se nijesu promijenile, već samo oblik i način davanja i primanja stroukova!

Ono što je opasnost za jednog adolescenta koji izabere ovaj način privlačenja pažnje je što će pored one pozitivne pažnje dobiti i reakcije koje ne očekuje i ne želi, a može imati vrlo negativne posledice.

Adolescent, emocionalno nestabilan se teško nosi sa negativnim, a nekada i veoma surovim komentarima i reakcijama koje dobija od spoljašnje sredine i internet zajednice. Nerijetko se takve reakcije članova internet zajednice, mogu svrstati i u vršnjačko nasilje.

Mladi ljudi, koji su pod uticajem svih tih unutrašnjih i spoljašnjih faktora, često nijesu u potpunosti svjesni opasnosti i posljedica koje neadekvatno korišćenje interneta može imati na njih. Najvažniju ulogu u sprečavanju toga imaju roditelji.

Veoma je važno da roditelji upute dijete na te potencijalne opasnosti i neprilike koje mogu doživjeti, ali i da imaju uvid u to na koji se način njihovo dijete ponaša na internetu, koliko god je to moguće.

Dijete svakako treba da ima svoju privatnost i intimu, ali roditelji moraju biti upoznati sa njegovim aktivnostima i da na adekvatan način edukuju dijete po pitanju negativnih aspekata internet zajednice.

Roditelji su u današnje vrijeme često okupirani ličnim problemima i obavezama koje imaju, te se možda nekada ne posvećuju djeci dovoljno i na pravi način, a time djeca imaju mnogo više slobode.

Edukacije, podrška i usmjeravanja mladih, kako od strane roditelja, tako i od strane škole, su neki od načina da se spriječe ili bar umanje negativne posledice internet komunikacije.

Komentari

avatar