Naslovna Porodica Šest stvari zbog kojih se zaposlene mame ne smiju izvinjavati

Šest stvari zbog kojih se zaposlene mame ne smiju izvinjavati

0

Potreba za izvinjavanjem ne znači naravno da ste nešto loše uradili. Ali riječi su važne. Mnogi od nas, na primjer, koriste riječi zbog kojih možemo zvučati manje pouzdano ili sposobno-čak i ako se tako i ne osjećamo.

Stoga vam donosimo šest stvari zbog kojih zaposlene majke nikada ne treba da se izvinjavaju:

1. Odlazite kući na kraju radnog dana

‘Kraj” dana se i zove s razlogom. Odlazite kući jer je jednostavno došao kraj radnog dana. Ako se zbog toga niste izvinjavali prije nego što što imali djecu, onda pogotovo nemate razloga da se sada počnete izvinjavati što idete kući. Ne morate se osjećati krivom ako imate svoje privatne obveze zbog kojih ne možete ostati prekovremeno i dovršiti poslovne obveze ili pak ostati na neformalnom duženju.

2. Tražite napredovanje

Bez obzira na to hoće li vaše napredovanje biti prihvaćeno ili ne, ne morate se izvinjavati što imate ambiciju i želju za napredovanjem. Ako ništa drugo, vaš šef bi se trebalo da vama zahvaljuje što ste pokazali inicijativu, sposobnost i spremnost za više odgovornosti. Pitajte se samo ovo: bi li se muškarac izvinjavao jer želi bolji i važniji posao?

3. Tražite fleksibilnije radno vrijeme

Ako nešto želite, pitajte za to. Ako želite pregovarati oko fleksibilnost na poslu, ponašajte se kao kad pregovarate oko bilo koje druge stvari na poslu. Za neke ljude je to njihova plata ili titula. Za druge je mjesto gdje žele raditi i njihovi radni sati.

Ne morate se izvinjavati jer to želite ili trebate. Ako ovo ne razumijete, ovo je končano dobro vreme reći ”žao im je”, odnosno, ”žao im je što ne cijenite što mogu biti produktivna u više flekibilnoj radnoj okolini”.

4. Volite svoj posao

Mnogi od nas rade iz finansijskih razloga. Ali to ne znači da ujedno i ne možemo voljeti svoj posao. Ako volimo svoj posao i trošimo određeno vrijeme i energiju na svoje karijere, možemo se osjećati krivima jer smo ”previše” zainteresovane za svoj posao. Ako se tako osjećate, to je jednostavno tako. Prihvatite. Jedino, nema potrebe da se izvinjavate zbog toga!

5. Ne možete stići na svaku utakmicu, predstavu ili večeru

Ako ne radite od kuće, postoje šanse da nećete stići na svaku predstavu, utakmicu ili kući kako bi na vrijeme uspavali dijete. Ali ne morate se zbog stoga izvinjavati. Ako to odaberete, to je u redu, ali zapamtite ako se izvinjavate zbog toga djeca i suprug imaju određena očekivanja od vas koja možda nisu realna ili održiva.

6. Reći šefu da ste trudni

Nadamo se da ovo ne moramo objašnjavati. Možda se možete osjećati krivima zbog toga što se sada posao mora raspodijeliti na vaše kolege, ail ovo je posebno vrijeme u vašem životu i pogrešno je da vi i vaši kolege mislite da se zbog toga morate izvinjavati. Bez obzira kako se osjećate, pokušajte im objasniti taj osjećaj krivice koji vas tjera da se izvinjavate.

Komentari

avatar