Naslovna Zanimljivosti Univerzitet Belgije izdao saopštenje: Djevojke, nosite dekolte

Univerzitet Belgije izdao saopštenje: Djevojke, nosite dekolte

0

Belgijski univerzitet izdao je poseban i nesvakidašnji zadatak studentkinjama medicine, a to je da nose dekolte na ceremoniji dodjele diploma.

Poruke su e-mailom poslate studentkinjama u kojim stoji da je iz estetskog ugla za mlade žene bolje da nose haljinu ili suknju, i naravno lijep duboki dekolte, prenio je BBC.

“Naravno, dame, ovaj savjet nije obavezujući”, pisalo je dalje u poruci.

Muškarcima je savjetovano da na tom događaju, koji će se desiti u junu, nose odijelo.

U međuvremenu univerzitet je putem Fejsbua i Tvitera, u ime Medicinskog fakulteta, uputio izvinjenje svim studentkinjama koje su dobile tu poruku i saopštio da je savjet bio neprikladan i protiv univerzitetskih vrijednosti.

Fotografija sa sadržajem sporne poruke objavljena je na Fejsbuku u grupi predviđenoj za ispovijesti studenata tog univerziteta, a to je izazvalo gnjev kod mnogih.

Stotine studenata su odgovorile, optužujući univerzitet za seksizam.

“Niko nema pravo da vam kaže kako bi trebalo da se osjećate u svojoj koži. Niko nema pravo da vam govori kako da se oblačite. Niko nema pravo da vam govori kako da igrate svoju ulogu žene. Niko nema pravo da oduzima tu slobodu koja je stečena (i još se stiče) takvom teškoćom”, napisao je jedan od studenata.

“Budući da u sekretarijatu univerziteta nema muškaraca, pretpostavlja se da je e-mail poslala žena”, izjavio je dekan Medicinskog fakulteta za belgijski RTL.

On je potvrdio da nije u pitanju podvala i da je e-mail zaista poslat te dodao da je, takođe, bio šokiran kada je saznao šta se desilo.

Komentari

avatar