Naslovna TV Zašto Diznijevi junaci nemaju majke?

Zašto Diznijevi junaci nemaju majke?

0

Pokušajte da se sjetite koliko Diznijevih likova znate koji imaju majke. Teško? Postoji razlog.

Zašto u Diznijevim crtaćima nikada ne vidimo mame ili ih vidimo samo na kratko? Odgovor je dao Don Han, izvršni producent „Maleficenta“, koji je to pokušao da opiše vrlo jednostavno, predočavajući dvije različite priče.

“Jedan razlog je praktičan, jer Diznijevi filmovi traju 80 do 90 minuta i govore o odrastanju. Oni su o onom razdoblju u životu kada treba da preuzmeš odgovornost. Simba je pobjegao od kuće, ali se vratio. Ukratko, likovi puno brže odrastaju kad ostanu bez roditelja. Bambijevu majku su ubili, pa je morao da odraste. Belle je imala samo oca, ali ga je izgubila pa je i ona morala naglo odrasti. To je, ukratko, to”, rekao je.

Han je takođe radio i klasične Diznijeve filmove poput “Ljepotice i zvijeri” i “Kralja lavova”, pa je objasnio da postoji i jedan više frojdovski i depresivan razlog zašto se u crtaćima ne pojavljuju majke.

Naime ranih 40-ih godina prošlog vijeka Volt Dizni je kupio kuću roditeljima.

“Poslao je momke iz studija da im poprave peć, ali kada su se majka i otac tamo preselili, peć je procurila i Voltova majka je umrla. Domar ih je pronašao sljedećeg jutra, i izvukao napolje. Ocu je bilo loše i odvezli su ga u bolnicu, ali majka je umrla”, otkri je Han.

Dizni nikada nije pričao o smrti majke, kao ni bilo ko drugi u njegovoj blizini.

“Nikada nije govorio o tom periodu jer se lično osjećao odgovornim što je postao toliko uspješan da im je rekao: “Dozvolite da vam kupim kuću”. San svakog djeteta je da svojim roditeljima kupi kuću, a zahvaljujući čudnoj prirodi, bez njegove krivice, radnici u stanu nijesu znali šta rade. To je teorija, nijesam psiholog, ali to ga je proganjalo. Ideja da je doprinio smrti majke stvarno je tragična”, zaključio je.

Dok se njegovo objašnjenje čini potpuno logičnim, drugi se pitaju zar nije razlog što Dizni i drugi tvorci animiranih filmova ne uključuju majke mnogo mračnije prirode i s nekom, možda čak i podsvjesnom, skrivenom porukom.

Komentari

avatar