Naslovna Muzika Top 10 ex YU pjevača koji su sami sebi napisali velike hitove

Top 10 ex YU pjevača koji su sami sebi napisali velike hitove

0

Za razliku od najvećih svjetskih zvijezda, koje uglavnom sviraju bar klavir ili gitaru, komponuju i pišu same svoje pjesme, većina naših izvođača ima samo “pjevački” talenat, a pesme kupuje od drugih autora. Međutim, imamo i mi (ex Jugosloveni) izvođače koji se uklapaju u sliku pravog umjetnika.

Navodimo vam 10 pjevača koji su dosta svojih pjesama sami komponovali, pisali ili aranžirali.

Aleksandra Radović

Jedan od najboljih vokala ovih prostora. Međutim, pored vrhunskog pjevanja, Aleksandra piše svoje pjesme i komponuje, ali je po tom pitanju skromna. Na primjer, na posljednjem albumu “Carstvo”, nije željela da uvrsti dosta svojih pjesama jer ih smatra depresivnim. Ipak, neke od najvećih svojih hitova je sama napisala, uključujući “Bivši dragi”, “Još danas”, “Zagrli me”, “Nemoj”, “U inat prošlosti”…

Leontina

Ako ste pravi pop fanovi, sigurno žalite što se Vukomanovićeva povikla sa pjevačke scene. Leontina je svakako i dalje tu kao autor, ali svi se sjećamo fenomalnih pjesama “On je isti kao ti”, “Uteha”, “Zamisli”, “Takve ne prave”, “Kad prave ljubavi ginu”…

Aleksandra Kovač

Starija sestra kovač je jedna od rijetkih pjevačica sa ovih prostora koja je priznata u Evropi. Žena koja je dobitnik MTV Adria nagrade, kao i gomile drugih Evropskih i svetskih priznanja. Većinu svojih pjesama je napisala sama, ali vi vjerovatno znate samo “Da te volim”, koju je pisala zapravo njena majka.

Dino Merlin

Dino je jedan od rijetkih koji apsolutno sam radi svoje pjesme. “Moj je život Švicarska”, “Kad si rekla da me voliš”, “Sredinom”, “Ako me ikada sretneš”. Međutim, Merlin nerijetko melodije za svoje pjesme “pozajmi” iz inostranstva.

Emina Jahović

Emina je autor bar 80 odsto svojih pjesama. Često je autor teksta, ali i aranžmana za svoje hitove poput “Nesanica”, “Opet si s njom”, “I da mogu”, “Dal ona zna”, “Pola oštrog noža”, “Pile moje” i mnogih drugih.

Kiki Lesendrić

Kiki je svakako jedan od multitalentovanih umjetnika. Čovjek koji je komponovao i pisao gotovo sve svoje pesme, poput “Kao ptica na mom dlanu”, “Sa tvoje strane ulice”, “Kako si lepa”, “Svet je lep kada sanjamo” ali i mnoge hitove drugih izvođača kao “Romale, romali”, “Luda za sebe”, “Ne budi me”, “Crna kutija” i mnogo drugih.

Sergej Ćetković

Podgoričanin koji svojim talentom može stajati rame uz rame sa svjetskim zvijezdama. Fenomalne melodije, ljubavni tekstovi, i gomila hitova, koji taman popune repertoar na njegovim solistčkim koncertima širom bivše Juge. “Pogledi u tami”, “1000 razloga”, “Pola moga svijeta”, “Ako te nije pronašla ljubav”… ima ih zaista mnogo.

Vlado Georgiev

Vlado je jedan od rijetkih koji je odolio trendovima hiper produkcije, i za njega je poznato da rijetko izbacuje nove pjesme, ali kad izbaci, to ostaje zauvijek. Sve svoje pjesme je sam radio, pa koje god da se sjetite, zapravo su djelo njegove inspiracije i emocije.

Željko Joksimović

Svira nekoliko instrumenata, savšreno radi i izvodi muziku najrazličitijih žanrova, od etna do popa, pa i filmske muzike, producent, a i izuzetan vokal… Pjesme poput “Zvezda”, “Crnokosa”, “Tanana”, “Varnice”, “Zaboravljaš” su upravo kantautorske.

Đorđe Balašević

“Panonski mornar” je jedan od najpriznatijih umjetnika na prostorima bivše Jugoslavije. Njegove pjesme su na njegovim albumima, zbirkama, ali i kod mnogig drugih njegovih kolega.

Komentari

avatar