Naslovna Društvo Nakon bure oko plagiranja: Fatić odnio fotografije iz KIC-a!

Nakon bure oko plagiranja: Fatić odnio fotografije iz KIC-a!

0

Iako je bilo predviđeno da  izložba fotografija Zorana Fatića posvećena Podgorici s kraja XIX vijeka do 80-tih godina XX vijeka, u KIC-u Budo Tomovć traje do 20. juna, ona je juče iznenada prekinuta.

Posjetioci koji su u subotu popodne ušli u izložbeni hol KIC-a, umjesto fotografija stare Podgorice mogli su da vide samo prazne panoe.

Novinar CdM-a nije dobio nikakvo zvanično objašnjenje iz KIC-a zašto je izložba prekinuta 17 dana prije predviđenog roka, ali smo od osoblja saznali da je sam autor izložbe Zoran Fatić juče došao i pokupio sve fotografije!

Niko nije mogao da nam objasni zašto je to uradio, ali jedan od zaposlenih u Domu omladine nam je kazao da je Fatić jednostavno ušetao, pokupio fotografije i izašao.

“Ne znam zašto je to uradio, možda je bio bijesan zbog kritike kojoj je bio izložen ovih dana“, rekao je jedan od zaposlenih u KIC-u.

Ovakav postupak Fatića uslijedio je nakon što se u proteklih nekoliko dana, na društvenim mrežama vodila žestoka rasprava o autetntičnosti pojedinih izloženih fotografija.

Plagijati pokrenuli buru

Žestoka polemika oko samostalne izložbe Zorana Fatića “Podgorica na razglednicama s kraja XIX vijeka do 80-tih godina XX vijeka”, pokrenuta je kada su u javnost  isplivali brojni plagijati, a uslijedile su optužbe da je Fatić izložio djela koja su modifikovana i nijesu vjerodostojna, pa je samim tim prekršio osnovna fotografska pravila.

Sve je počelo kada je na Fejsbuk stranici Podgorički vremeplov  objavljeno da se na fotografiji Osmanagića džamije u Staroj varoši, ispod koje stoji da je napravljena 1939. godine, vide klima uređaji i automobili nove generacije.

Tako je Fatić preko kompjuterskih programa za obradu fotografija vješto uklonio vozila i smanjio intezitet boja da bi izložbeni eksponat izgledao što stariji.

Fatić je u svoju odbranu kazao da je permutovao datume i da je zapravo htio da stavi 1993. godinu.

Međutim, komentatori tvrde da je opet pokušao da obmane čitaoce jer je džamija 1997. renovirana i dobila izgled sa slike, a tek je 2000. godine izvršena sanacija turbeta, a kupola pokrivena bakrom, što se na originalnoj fotografiji jasno vidi.

Titograd ili Moskva?

Još jedna sporna fotografija je ona u čijem opisu stoji “Titograd, 1958. godine. Ovako su se nekad klinci družili, a danas uz društvene mreže”.

Fatić je, kako se ispostavilo, “pozajmio” tu fotografiju koja je snimljena u Moskvi 1959. godine i premjestio je u Titograd.

Radi se o fotografiji “Proljeće u Moskvi” 1959.godina, autora Andreja Kruglikova, koja je, između ostalog, objavljena na stranici sports.ru.

Zatim je na društvenim mrežama objavljen još jedan  plagijat.

Komentari

avatar