Naslovna Politika Marković: Mali dan za Ameriku, ali veliki za Crnu

Marković: Mali dan za Ameriku, ali veliki za Crnu

0

Dan prijema Crne Gore u NATO mali je za Ameriku i njene saveznike, ali veliki za Crnu Goru, poručio je premijer Duško Marković u Atlantskom savjetu u Vašingtonu.

On je, na prijemu u Atlantskom savjetu povodom članstva Crne Gore u NATO-u, kazao da je jedan Amerikanac prije 50 godina izgovorio rečenicu koju je zapamtio čitav svijet – Ovo je mali korak za čovjeka, ali ogroman za čovječanstvo.

„Dozvolite mi da danas, na ovaj istorijski dan za Crnu Goru, parafraziram riječi Nila Armstronga – Ovo je mali dan za Ameriku i njene saveznike, ali veliki dan za Crnu Goru”, naveo je Marković.

On je zahvalio Atlantskom savjetu i svim američkim prijateljima na snažnoj podršci Crnoj Gori i, kako je kazao, povjerenju u Crnu Goru na njenom istorijskom putu. „Danas smo postali 29. članica Alijanse, pokazaćemo da smo sposobni i spremni da preuzmemo odgovornosti koje proizilaze iz članstva“.
Marković je rekao da Crna Gora strateško i trajno prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sada želi da oplemeni novim sadržajem, ekonomskom saradnjom.

Prema njegovim riječima, Crna Gora danas nije samo lijepa zemlja, zemlja koja ima resurse, Crna Gora danas pruža mnoge mogućnosti za investitore.

„Pozivam ne samo američke građane, nego i investitore, da dođu da ulažu u Crnu Goru, da nam pomognu da naše razvojne resurse oslobodimo za dobro naše zemlje i građana, a da vi upoznate crnogorski prijateljski narod i da na taj način učvrstimo naše vječno prijateljstvo”, poručio je Marković.

Potpredsjednik SAD Majk Pens posebno je pozdravio premijera Markovića i novu članicu NATO-a.

„Čast mi je da nam se večeras pridružio i lider najnovije članice naše Alijanse – premijer Crne Gore Marković. Čestitam Vama i građanima Crne Gore na vašem ulasku u NATO”, rekao je Pen.

Ulazak Crne Gore u NATO posebno su na svečanosti pomenuli i pozdravili generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg, i bivša američka državna sekretarka, Medlin Olbrajt.

„Večeras mi želimo dobrodošlicu Crnoj Gori u NATO i pozdravljamo liderstvo Jensa Stoltenberga. Zajedno smo, mi smo saveznici”, rekla je Olbrajt.

Pens i Olbrajt su u govoru istakali moto NATO-a da se napad na jedni članicu smatra napadom i na sve ostale.

Potpredsjednik SAD je ocijenio da je snažan NATO od vitalne važnosti posebno u vremenima punim iskušenja kakvo je sadašnje.

Svečanost Atlantskog savjeta počela je ceremonijalnim unošenjem u salu zastave Crne Gore i njenim postavljanjem među zastave ostalih država članica NATO-a.

Komentari

avatar