Naslovna Svijet Objavljena imena: Oni su napali London!

Objavljena imena: Oni su napali London!

0

Britanska policija objavila je večeras imena dvojice od trojice napadača koji su u Londonu ubili sedam osoba. Jedan bio u dokumentarcu “The Jihadis Next Door”.

Dvojica zasad poznatih terorista iz napada u kome je ubijeno sedmoro a ranjeno 48 ljudi, su Huram Šazam But i Rašid Reduan, javio je BBC.

But (27) je britanski državljanin, poreklom Pakistanac. Rojters prenosi da je bio poznat od ranije policiji i MI5, kao i da nema dokaza koji bi ukazivali da je napad bio planiran.

Sedam mrtvih građana, teroristi ubijeniSedam osoba je ubijeno, dok je 48 ljudi prebačeno u bolnicu nakon što su trojica ekstremista pokosila kombijem pešake na Londonskom mostu, a potom uletela u prometnu ulicu kod obližnje pijace Borou gde su nasumice ubadali ljude nožem. Sva trojica ubijena su u okršaju sa policijom.

Bio je oženjen i ima decu. Sa porodicom je nekoliko godina živeo u istočnom delu Londona.

Nadimak mu je bio “Abz”, a radio je i za KFV i Transport za London. Sa porodicom je nekoliko godina živeo u istočnom delu Londona, a Rojters prenosi da je bio poznat od ranije policiji i MI5, kao i da nije bilo dokaza koji bi ukazivali da je napad bio planiran.

Reduan (30) je govporio da je markonaskog i libijskog porekla a nije bio poznat policiji. Koristio je i ime Rašid Elkdar i drugačiji datum rođenja.

“Radi se na tome da se sazna više o njima, njihovim vezama i da li su imali pomoć ili podršku nekoga. Ne možemo da kažemo više o njima u ovom trenutku”, navodi se u saopštenju pomoćnika komesara londonske policije Marka Roulija.

On je dodao da je istraga o Butu počela pre dve godine, ali da nije bilo obaveštajnih podataka koji bi ukazali da je planiran napad, a istraga je vođena u skladu s prioritetima.

Policija je saopštila da još radi na utvrđivanju identiteta trećeg napadača.

“Detektivi bi voleli da čuju nekoga ko ima ikakve informacije o ovoj trojici muškaraca, koje bi mogle da im pomognu u istrazi. Oni su posebno zainteresovani da čuju o mestima koja su možda posećivali i njihovom kretanju u danima i satima pre napada”, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da istraga brzo napreduje i podseća da je do sada uhapšeno 12 osoba, od kojih su sedam žena, a da su jedan muškarac i jedna žena posle oslobođeni.

TERORISTA BIO U FILMU O BRITANSKIM DŽIHADISTIMA

Upravo umešanost Buta je velka sramota za britansku policiju jer se on, piše “Dejli mejl”, pojavio se prošle godine u televizijskom dokumentarcu o britanskim džihadistima.

On je tada snimljen tokom sukoba sa policijom dok je odmotavao zastavu Islamske države u jednom parku u Londonu noseći rejban naočare.

Komentari

avatar