Naslovna Društvo Otkaz umjesto plata za radnike Vektre Jakić

Otkaz umjesto plata za radnike Vektre Jakić

0

Radnici Vektre Jakić dobili su otkaze nakon što su postavili uslov vlasniku Draganu Brkoviću da im isplati dvije od ukupno pet zarađenih plata koje nijesu primili.

 14 radnika zaposlenih u peletari Vektre Jakić dobili su otkaze nakon što su prošlog petka postavili uslov vlasniku Draganu Brkoviću da im isplati dvije od ukupno pet zarađenih plata, saznaje Dan.

Umjesto isplate koju su tražili radnici su dobili otkaze, a pogon peletare će raditi dok se ne utroši osušena sirovina, nakon čega će biti obustavljen.

Dragan Brković potpisao je rješenja za otkaz zbog nepoštovanja zakonom predviđenih obaveza, kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu, kao i zbog ponašanja zaposlenih koje je takvo da ne može nastaviti sa radom, u šta je Dan imao uvid.

U Aprilu zaposleni Vektre Jekić su prvi put stupili u štrajk, kada je dug dostigao pet zarađenih mjesečnih plata, pa im je Brković tada isplatio po dvije plate. Nakon toga nije bilo isplata zarada, te je dug ponovo dostigao pet mjesečnih primanja.

Bivši radnici su, kako Dan saznaje, razgovarali sa advokatom, a narednih dana planirano je i podizanje optužnice zbog spornih otkaza. Radnici smatraju da je do otkaza došlo kako bi Dragan Brković izbjegao da im isplati zarade koje im duguje.

Komentari

avatar