Naslovna Tehnologija Ovo je iOS 11: Najbolji mobilni sistem na svetu

Ovo je iOS 11: Najbolji mobilni sistem na svetu

0

To kaže Tim Kuk, korisnici se slažu, a evo šta donosi nova verzija iOS-a!

Naravno, počelo je vređanjem Android-a i spominjanjem grozne fragmentacije, što je istina, nažalost po Android korisnike. I predstavljen je iOS 11. Tim Kuk je naveo da je to najrazvijeniji, najbrži i funkcijama najbogatiji operativni sistem na svetu među mobilnim uređajima svih kategorija.

iMessages

Prva stanica unapređenja donosi lakšu kontrolu iMessages aplikacije, koja će omiljene opcije staviti odmah na početak ekrana. Dodata je opcija automatske sinhronizacije poruka na svim iOS, Mac i Apple sistemima, preko iCloud opcije.

Apple Pay

Omogućeno slanje novca, poboljšana je bezbednost, dodate su nove opcije. Apple Pay je integrisan i u iMessages za kupovinu stikera, recimo.

Siri

Dostupna je na 21 jeziku u 36 zemalja i mesečno je korišćena najviše od svih asistenata na svetu. Dobija akcentovanje, novi tip glasa, verovali ili ne muški, opciju za automatsko prevođenje, automatsko prebacivanje s jezika na jezik i vizuelni prikaz.

Siri razume interese vlasnika, kontekst, predviđa korisnikove akcije i integrisana je još dublje u iOS operativni sistem. Ona će sad predlagati gde da idete, kome da se javite, šta da gledate na TV-u i slično. Sinhronizuje se kroz sve povezane korisnikove uređaje, ali ostaje enkriptovana.

Siri uči nove reči putem veb stranica koje posećujete i automatski ubacuje nedostajuće reči u biblioteku rečnika.

Kamera

Novi HEVC format omogućava do dva puta bolju kompresiju videa i fotografija, štedeći tako prostor, ali ne i kvalitet snimljenog materijala. Poboljšano je portretisanje, posebno u slabom osvetljenju. Memories odeljak u okviru Photos aplikacije sad ima mašinsko učenje koje omogućava bolje grupisanje slika, lakše deljenje i bolju optimizaciju biblioteke.

Kontrolni centar

Poboljšan tako da se lako koristi jednom rukom, podržava klizače, kao i 3D Touch, koji omogućava da opcija koju želite da kontrolišete „iskoči“ s liste i prikaže više mogućnosti za kontrolisanje dodatnih opcija. Lock Screen sadrži redizajnirane notifikacije i nove vrste obaveštenja.

Live Photos

Apple je iskopirao Instagram, Boomerang i dodao opcije koje se već odavno koriste u tim aplikacijama. Takođe, tu je opcija da izaberete omiljeni ili najbolji kadar iz videa, snimite ga kao sliku i kasnije podelite.

Maps

Apple uvodi „offline“ mape delova sveta, kao i poznatih ili važnih građevina – turističke atrakcije, aerodromi i slično. Navigacija je poboljšana, naravno, ali zvezda večeri bila je „Do not disturb“ opcija, koja će korisnika upozoriti samo na izuzetno važne notifikacije, kako ne bi sklanjao pogled s puta.

Home Kit

Redizajnirana aplikacija za upravljanje kućnim uređajima dobila je novi interfejs, ali i opciju da kontroliše muzičke zvučnike preko Bluetooth ili Wi-Fi veze.

Proširena realnost – AR

Apple je za iOS uređaje dodao opciju da prepoznaje objekte oko korisnika, skenira ih i upravlja sadržajima koji se prikažu na ekranu pomoću dodira. Recimo, slika Lego kocki omogućiće da rastavite napravljenu figuru i vidite kockicu po kockicu. Takođe, Pokemon GO izgleda mnogo prirodnije i fluidnije uz iOS AR komponentu.

Nije bilo reči o tome kad će krenuti isporuka iOS 11 korisnicima.

Komentari

avatar