Naslovna Porodica Ovo nikada NE treba da kažete djeci

Ovo nikada NE treba da kažete djeci

0

Neke od ovih stvari će vas sigurno iznenaditi…

Kada odgajate djecu, važno je da znate da vaše riječi i djela imaju ogroman uticaj na njihovu budućnost. Ponekad roditelji, iz najbolje namjere, kažu nešto, ali tim dobronamernim komentarom povrede djecu. Evo šta često govore djeci, a ne bi trebalo, po mišljenju sedam uspješnih dama i mama.

Ne govorite im da su geniji

Erin Brajd, urednica magazina “Kazu” kaže da je važno da naučite djecu da se naporan rad isplati.

“Ako djeci stalno govorite da su pametni i geniji, bićete u problemu kada prvi put naiđu na neku prepreku jer će tada sumnjati u sebe”, kaže Brajd.

Umesto toga, smatra ova uspješna mama, bolje je da pohvalite njihov trud, posvećenost nečemu i da im stavite do znanja da je to način kojim se prevazilaze prepreke. “Uspješne žene znaju da je potrebno više od inteligencije da se postigne uspjeh. Potrebna je, pre svega, istrajnost, naučite ih to”, savjetuje ona.

Ne govorite loše o svom tijelu pred njima

Čini se da su na probleme sa samopouzdanjem naročito osjetljive devojčice, mada negativne komentare o svom izgledu ne bi trebalo da iznosite ni pred dječacima. Imajte na umu da se djeca ugledaju na vas i da će vrlo uskoro početi da kopiraju vaše ponašanje, a sigurno ne želite da im nabijete komplekse zbog izgleda.

“Nije dovoljno da joj kažete da je lijepa, morate da odolite potrebi da o svom tijelu govorite ružno jer ste vi idol svojoj ćerki. Ona će vaše ponašanje usvojiti i biće takva cijelog života. Volite sebe, da bi vaša ćerka mogla da voli sebe”, kaže instruktorka joge Džesamin Stenli.

Ne govorite im da su se ugojili

Fitnes trener Garnet Henderson kaže da roditelji često upućuju djeci negativne komentare o izgledu, ne bi li ih motivisali da vježbaju.

“Zbog pritiska društva da budu mršavi, mnogi ljudi vježbanje vide samo kao sredstvo za mršavljenje. Umjesto toga, predložite im da se zabavite tako što ćete voziti bicikl, na primjer”, savjetuje trener.

“Umjesto da dalje stigmatizujete gojaznost i učite dijete da je vežbanje vrsta kazne, učite ga da je to zabavna aktivnost, dobra za raspoloženje i energiju”, dodaje on.

Ne udjeljujte im komplimente samo za izgled

Porodični terapeut dr Gejl Salc kaže da ne bi trebalo da potenciramo fizički izgled kada djeci dajemo komplimente.

“Ako im upućujete lijepe riječi samo zbog izgleda, deca će misliti da je to najvažnija stvar i da neko vredi onoliko koliko je lijep”, kaže dr Salc.

Umjesto toga, savetuje ona, pohvalite ih za izbore koje donose, za dostignuća u školi, za saosjećanje koje pokazuju prema drugima, za to što pomažu drugima…

Na kraju, imajte na umu da ste vi njihov uzor, idol i potrudite se da vi budete osoba kakva želite da oni budu jednog dana.

Komentari

avatar