Naslovna Politika Pens: Članstvo Crne Gore istorijsko dostignuće

Pens: Članstvo Crne Gore istorijsko dostignuće

0

Crnogorsko članstvo u NATO-u istorijsko je dostignuće, ocijenio je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Majk Pens, i čestitao Crnoj Gori na liderstvu u reformama.

Crnogorski premijer Duško Marković razgovarao je u Bijeloj kući sa Pensom, a na sastanku, na kom je dominirala tema formalizacije članstva Crne Gore u Alijansi, ocijenjeno je da će to osnažiti strateško partnerstvo SAD i Crne Gore.

Pens je, kako je saopšteno iz crnogorske Vlade, čestitao Crnoj Gori u ime predsjednika SAD Donalda Trampa i u svoje ime učlanjenje u NATO, ocijenivši da je riječ o istorijskom dostignuću.

„Čast mi je da sa Vama mogu razgovarati u ovom za Vašu zemlju istorijskom trenutku. Današnji dan i vaše pridruživanje dokaz je da su vrata NATO-a otvorena”, rekao je Pens.

Marković se saglasio da je pristupanje NATO-u istorijski momenat za Crnu Goru, pri čemu je posebno zahvalio SAD-u, američkom narodu, predsjedniku Trampu, potpredsjedniku Pensu, državnom sekretaru Reksu Tilersonu, Senatu i Stejt Dipartmentu /State Department/ na podršci koja je Crnoj Gori pružana tokom čitavog procesa pristupanja NATO-u, a posebno tokom njegove posljednje, završne faze.

„Ne bismo došli do ovog cilja bez vaše podrške. To za nas ima veliko značenje. I to je potvrda da je naše prijateljstvo i partnerstvo trajno, vječno”, rekao je Marković Pensu.

Crnogorski premijer uvjerio je potpredsjednika SAD da je Crna Gora spremna i sposobna da preuzme i odgovornost i obaveze koje proističu iz članstva u NATO-u.

„Ostajemo snažno posvećeni, da zajedno radimo na svim izazovima sa kojima se svijet danas suočava. Crna Gora je spremna da učestvuje u svim misijama čiji je cilj prevladavanje tih izazova“, rekao je Marković.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, Marković je rekao da „smo proteklih godina prošli težak period suprotstavljajući se pritisku Rusije, ali da smo uspjeli da se odupremo i da odgovorimo i na te izazove“.

On je, govoreći o nastavku reformi koje predstoje Crnoj Gori, rekao da će Crna Gora sada u novom kapacitetu nastaviti sa pojačanim intenzitetom da sprovodi reforme čiji su ciljevi vladavina prava, poboljšanje investicionog ambijenta i valorizacija naših potencijala.

„Premijer je rekao da prvi rezultati fiskalne reforme ohrabruju za nastavak. Izrazio je zahvalnost Sjedinjenim Državama na dosadašnjoj pomoći u procesu reformi ocijenivši da su dostignuća naše zemlje pokazala da je vrijeme za dolazak ozbiljnih američkih investitora u Crnu Goru“, kaže se u saopštenju.

Pens je čestitao Crnoj Gori na liderstvu u reformama, rekavši da SAD snažno podržavaju evroatlantske integracije Crne Gore i ocijenio da bi u tom procesu od velike pomoći bio nastavak reformi posebno u oblasti vladavine prava.

„Uvjereni smo da će sa Vašim liderstvom Crna Gora ostati naš saveznik i partner i da će ta politika ohrabrujuće djelovati i na ostale“, rekao je Pens.

Marković je na sastanku istakao potrebu prisustva američke politike u Evropi i pogotovo u regionu Zapadnog Balkana.

Komentari

avatar