Naslovna Region Vučić: Par dana da razmislim, pa mandatar

Vučić: Par dana da razmislim, pa mandatar

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je prvi dan konsultacija oko izbora mandatara za sastav nove vlade. Iznenađen stavovima iz SNS, odluka za nekoliko dana.

“Zahvalan sam svima koji su došli na konsultacije, jer su izneli svoje političke ideje, bez obzira na to da li se slažemo”, rekao je predsednik Vučić nakon prvog dana konsultacija sa predstavnicima izbornih lista koje su ušle u sastav parlamenta.

Sutra SVM, BDZ,SDA…Kako je najavljeno, Vučić će sutra konsultacije nastaviti sa predstavnicima Saveza vojvođanskih Mađara, zatim Bošnjačke demokratske zajednice, pa SDA Sandžaka, sledi i Partija za demokratsko delovanje i na kraju Zelena stranka.

Vučić je onima za one koji nisu došli, a pozvani su, rekao da opozicija stalno kuka da nema dijaloga, a kada se ukaže prilika, oni to bojkotuju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras, posle prvog dana konsultacija sa strankama i izbornim listama, da je bio iznenađen stavovima koje je iznela njegova Srpska napredna stranka (koja je zatražila da premijer bude iz njihovih redova) .

“Biće interesantna sednica predsedništva SNS, u sredu, verovatno”, rekao je Vučić za RTS.

On je istakao da je zahvalan svima koji su došli na konsultacije i izneli svoje političke stavove, bez obzira na to da li se slažu ili ne.

“Moje je bilo da saslušam sve. Imao sam svoj stav i pre toga i razmišljaću o svemu što sam čuo. Ostaviću još par dana dok ne donesem odluku”, rekao je predsednik Srbije.

Ko je bio, a ko nePredsednik Vučić danas je održao konsultacije sa predstavnicima liste “Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, zatim sa liderima SPS i JS Ivicom Dačićem i Draganom Markovićem, kao i sa SRS. Popodne se Vučić sastao i sa predstavnicima Demokratske stranke Srbije, ali ne i Dveri i njihovih koalicionih partnera. Predsednika je bojkotovao i Pokret Dosta je bilo, kao i SDS Borisa Tadića. Na konsultacije kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića došli su predstavnici DSS i deo Tadićeve koalicije – predsednik LDP Čedomir Jovanović i LSV Nenad Čanak.

“Imao sam obavezu da razgovaram sa predstavnicima mnogih političkih stranaka i izbornih lista. To je deo demokratske procedure. Nije moj hir, već obaveza”, poručio je on i izrazio žaljenje što oni koji se neprestano žale na nedostatak dijaloga nisu danas došli na razgovore.

Vučić je istakao najviše bio iznenađen onim što su na konsultacijama izneli predstavnici SNS koji su izričito oštro izneli stav da su kao partija zaslužili mesto premijera.

“Sa njima se nisam dogovarao, izneli sve ono što misle i ljudi su veoma oštro izričito jasni da su oni kao partija zaslužili da dobiju mesto predsednika vlade. Moje viđenje je bilo nešto drugačije”, rekao je Vučić je za RTS.

Imaćemo veoma zanimljivu sednicu Predsedništva stranke , možda u sredu ako uspem da uskladim državne obaveze jer država je uvek ispred partije, dodao je Vučić.

” To je bilo jedini iznenađenje, sve ostalo sam očekivao”, rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje kakve je danas kritike čuo, Vučić kaze da mu je lider LSV Nenad Čanak rekao i ono isto što i na inauguraciji – da sve razume ali i ne i to što je poljubio ruku patrijarhu, da su iz DSS rekli da nisu optimistični kada je reč o sprovođenju Dejtionskog sporazuma i situaciji na Kosovu i Metohiji.

Prema rečima Vučića, to je sve deo demokratske procedure.

“To nije moj hir, nego moja ustavna obaveza. Nastaviću sa konsultacijama i posle toga ću doneti odluku”, dodao je on.

Važno je da smo otvorili dijalog i da se poštuje demokratska procedura, zaključio je Vučić.

Komentari

avatar