Fudbalski savez Engleske (FA) doživotno je zabranio dvojici navijača da prisustvuju utakmicama nacionalnog tima na gostovanjima

Fudbalska asocijacija Engleske izrekla je radikalnu meru dvojici navijača te zemlje. Njima je doživotno zabranjeno da prisustvuju mečevima nacionalnog tima na gostovanjima zbog nacističkih pozdrava i neprimerenog ponašanja na prijateljskom meču u Nemačkoj.

Engleska je krajem marta izgubila od Nemačke (0:1) u prijateljskoj utakmici u Dortmundu, a deo navijača gostujuće ekipe je zviždao nemačkoj himni, pevao o Drugom svetskom ratu i salutirao nacističkim pozdravom.

FA je zbog toga, prvi put u istoriji, zabranila dvojici navijača da putuju na utakmice reprezentacije Engleske.

Jedan od njih je salutirao nacističkim pozdravom, a drugi je stavio brkove kakve je nosio nemački nacistički vođa Adolf Hitler, a prema nemačkim navijačima je rukom gestikulirao kao da će im prerezati vrat.

Navijači engleske reprezentacije okupljeni su u grupu ESTC, za 27 njih je članstvo u toj organizaciji suspendovano na određeno vreme, šestorica su dobili pisana upozorenja, a neki slučajevi se još razmatraju.

Samo preko organizacije ESTC navijači mogu da nabave karte za utakmice reprezentacija Engleske u inostranstvu.

FA je prošlog meseca saopštio da sarađuje sa policijom kako bi se sprovele moguće zabrane prisustva pojedinim navijačima na utakmicama u zemlji.

ESTC je tražio 4.761 ulaznicu za subotnju utakmicu protiv Škotske na Hempden parku u Glazgovu, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2018. godine.

Navijači su upozoreni na ponašanje, a škotska policija je zabranila konzumiranje alkohola na otvorenom.

Fudbalski savez Škotske objavio je niz mera u sklopu pojačane bezbednosne situacije posle terorističkih napada u Mančesteru i Londonu.

Komentari

avatar