Naslovna Svijet Putin: NIKO ne bi preživio rat Rusije i SAD

Putin: NIKO ne bi preživio rat Rusije i SAD

0
Russian President Vladimir Putin applauds as he visits a new concert hall of the Mariinsky Theater in Repino outside St. Petersburg, Russia, Saturday, June 3, 2017. (Alexei Druzhinin/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kaže da eventualni vojni sukob izmedu Rusije i Sjedinjenih Americkih Država niko na Zemlji ne bi preživio.

“Mislim da niko ne bi preživio (takav sukob)“, odgovorio je Putin na pitanje američkog reditelja Olivera Stouna da li bi Sjedinjene Americke Države dominirale u “vrelom ratu” protiv Rusije.

Putin je dodao da je Sjevernoatlantski pakt (NATO) u stalnoj potrazi za neprijateljem kako bi opravdao svoje postojanje.

“Više ne postoji istočni blok, nema više Sovjetskog Saveza. Zašto, dakle, i dalje postoji NATO? Moj utisak je da, kako bi opravdao svoje postojanje, NATO ima potrebu za spoljnim neprijateljem, postoji stalna potraga za neprijateljem, ili nekim aktom provokacije kako bi se neko imenovao za protivnika”, rekao je Putin.

Međutim, Putin smtra da postoji nada za normalizaciju rusko-americkih odnosa.

“Nada? Nada uvijek postoji. Sve dok nas ne zakopaju“, odgovorio je Putin.

Portal “Varajeti” prenio je da su ruski predsjednik Putin i reditelj Stoun tokom priprema za intervju gledali poznati igrani film reditelja Stenlija Kjubrika “Doktor Strejndžlav ili: Kako sam naucio da ne brinem i zavolio bombu”, koji govori o hipotetičkom nuklearnom sukobu između SSR i SAD.

List “Dejli bist” je naveo da je predsjednik Rusije rekao da je Kjubrik predvidio neke savremene probleme, čak i sa tehničke tačke gledišta, “stvari koje nas nagone da se zamislimo o stvarnim prijetnjama koje postoje”.

“Stvar je u tome da se od tada malo toga promijenilo. Jedina razlika leži u činjenici da savremeni sistemi naoružanja postaju sve sofisticiraniji i složeniji. Međutim, ideja reaktivne primjena oružja i nemogućnost da se takvi sistemi kontrolišu i dalje su istiniti“, smatra Putin.

Nakon što su odgledali film, Stoun je ruskom predsjedniku poklonio DVD sa filmom, nakon čega je Putin otišao.

Međutim, ispostavilo se da je kutija bila prazna. Kada je to otkrio, ruski lider se vratio i pokazao Stounu da mu je on dao samo omot diska. Sam disk sa filmom producenti americkog reditelja su bili zaboravili da stave u kutiju.

“Tipičan američki poklon“, prokomentarisao je Putin.

Komentari

avatar