Naslovna Društvo Rusi stoje iza hakerskih napada na Crnu Goru!?

Rusi stoje iza hakerskih napada na Crnu Goru!?

0

Ruski hakeri u februaru obarali i sajtove crnogorskih državnih institucija i medija, tvrde iz bezbjednosne kompanije Fajer Aj!

“Hakeri povezani sa ruskim obavještajnim službama napali su Crnu Goru ranije ove godine, saopštio je zvaničnik bezbjednosne kompanije Fajer Aj,prenose Vijesti.

Podgorički dnevnik prenio je navodno otkriće američkog portala Hil, po kojem je firma povezala napad sa Rusijom preko infrastrukture i zlonamjernog softvera koje je koristila grupa APT 28, jedna od hakerskih organizacija za koju se spekulisalo da stoji iza ometanja američkih izbora 2016.

“Širenje NATO-a Rusija često vidi kao bezbjednosnu prijetnju, a crnogorskom članstvu u NATO Rusija i proruske partije u Crnoj Gori su se snažno protivile. Vjerovatno je da je ova aktivnost dio stalnog fokusa APT28 da napada različite članice NATO-a, kao i samu tu organizaciju”, rekao je tokom pres brifinga Toni Kol, potpredsjednik i direktor za tehnologiju za globalno upravljanje u firmi Fajer Aj, prenijele su Vijesti.

U takozvanim fišing napadima, korišćeni su dokumenti u vezi sa pokretima vojnih snaga u Evropi i sastancima NATO-a da bi se primamile potencijalne žrtve, piše Hil. Drugi portal, darkreading.com, piše da je Fajer Aj saopštio da se ti dokumenti odnose na sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a i na posjetu jedinice jedne evropske vojske Crnoj Gori. Ovaj posljednji dokument je možda ukraden a onda iskorišćen u napadu.

List podsjeća da je poznato da grupa APT 28, takođe poznata i kao Fensi Bear i Sofasi, redovno koristi fišing napade da bi pristupila kompjuterskim sistemima.

Fajer AJ vjeruje da je malo vjerovatno da će Rusija odustati od svojih interesa u Crnoj Gori sada kada je ona članica NATO-a, već da će se ovakve akcije pojačati, prense Vijesti.

List podsjeća da su crnogorski državni organi i mediji napadnuti u februaru takozvanim DOS napadima, slanjem velikog broja zahtjeva za pristup, zbog čega su napadnuti sajtovi privremeno bili oboreni.

Komentari

avatar