Naslovna Zdravlje Smršajte bez gladovanja

Smršajte bez gladovanja

0

Nije kasno da se doterate, leto je tek počelo. Evo koje će vas namirnice dugo činiti sitim, a da pri tome ne rade “protiv vas”.

Kad pomislimo da bismo mogli da skinemo koji kilogram, prva reakcija je da sebi ukinemo ugljene hidrate i obnovimo članstvo u teretani, što jeste dobar plan ali se često završi tako što smo veći deo vremena gladni i nervozni, pa od njega ubrzo odustanemo.

Da vam se to ne bi dešavalo, evo liste namirnica koje su dobar izvor zdravih proteina i vlakana, a duže će vas održati sitim.

Kuvani krompir

Dobar izvor vitamina C, kalijuma i drugih važnih nutrijenata, kuvani krompir gotovo da ne sadrži masnoće, i u poređenju sa drugim namirnicama iz kategorije ugljenih hidrata održaće vas sitim veoma dugo.

Za niži kalorijski unos, jedite ga u kombinaciji sa nemasnim mesom poput pilećeg belog mesa na primer.

Jaja

Jaja su prepuna važnih nutrijenata, imaju visok udeo proteina, a sadrže i 9 esencijalnih amino-kiselina. Ako jedete jaja za doručak, imaćete dovoljno energije, a bićete i siti dugo, tako da ćete smanjiti ukupan dnevni kalorijski unos jer ćete jesti manje.

Ovsena kaša

Ovas je odličan izvor vlakana a pošto upije dosta vode tokom pripreme, održaće vas sitim duže.

Riba

Plava riba bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje spadaju u grupu esencijanlnih masti koje moramo unositi kroz zdravu i uravnoteženu ishranu. Riba je i odličan izvor proteina i dugo nas održava sitim, tako da je odličan izbor kada smo na dijeti.

Supe

Iako je hrana u tečnom obliku generalno manje zasitna nego čvrsta, supe nas često zasite više nego obroci čvrste hrane koji bi sadržali iste sastojke.

Meso

Bogato proteinima, zasitiće vas brzo i na duži period. Ipak, birajte nemasno meso: pileće belo, teletinu, govedinu. Ako za ručak pojedete dobar komad mesa, manje su šanse da vas popodne uhvati neizdrž zbog kojeg ćete posegnuti za nezdravim grickalicama.

Grčki jogurt

Grčki jogurt gušći je i bogatiji proteinima nego običan jogurt. Dobar je izbor za doručak, ili kako popodnevna užina koja je zdrava a može vam pomoći da “pregurate” vreme do večere.

Povrće

Povrće je odličan izvor vlakana i vode. Ako ga jedete uz svaki obrok, sebi ćete omogućiti da količinski pojedete više hrane, ali bez “praznih” kalorija i masnoća koje želite da izbegnete, piše britanski “Metro”.

Mladi sir

Beli, sitni mladi sir je odličan izvor proteina, a ima nizak udeo masnoća i ugljenih hidrata. Zahvaljujući visokom sadržaju proteina, održaće vas sitim dugo. Dobar je izbor za doručak.

Mahunarke

Pasulj, grašak, sočivo su odlični izvori vlakana i proteina, zahvaljujući čemu će vas dugo činiti sitim. Kombinujte ih sa ribom, kuvanim krompirom i nemasnim mesom i u miru i bez nervoze sačekajte vreme za sledeći obrok.

Komentari

avatar