Naslovna Politika Bojkot nije način za rješavanje neslaganja

Bojkot nije način za rješavanje neslaganja

0

Evropski komesar za proširenje Johanes Han saopštio je danas u Podgorici da parlamentarni bojkot nije način rješavanja neslaganja, poručujući da bi debatu trebalo voditi u parlamentu.

Han je na zajedničkoj konferenciji za novinare, s premijerom Duškom Markovićem, pozvao sve partije u Crnoj Gori da učestvuju u političkom životu.

“Još jednom bih podvukao da parlamentarni bojkot nije evropski način rješavanja neslaganja i ostajemo zabrinuti zbog situacije. Debata treba da se dešava u parlamentu. Zato urgiram da sve političke stranke učestvuju u politilčkom radu. Naravno i van parlamenta treba da se vodi debata, ali kad govorimo o budućnosti Crne Gore i evropskoj perspektivi, smatram da bi trebalo da postoji barem velika većina partija i saglasnosti u pravcu podrške u ovom procesu”, rekao je Han.

Govoreći o crnogrskom procesu EU integracija, Han je rekao da je naša zemlja najviše napredovala tokom EU integracija.

“Danas imamo 26 otvorenih poglavlja, dva zatvorena. Očeklujem otvaranje još dva poglavlja, i zatvaranje jednog. Važno je da se ne rizikuje ono što smo postigli”, poručio je Han, uz ocjenu da su svi reformski napori u funkciji građana Crne Gore i njenih interesa.

Premijer Duško Marković saopštio je da Crna Gora kao članica NATO ima veću odgovornost i obavezu da u zemlji, ali i regionu, širi politiku mira, stabilnosti i saradnje.

Marković je rekao da bi Crna Gora nakon učlanjenja u NATO trebalo da bude snažnije fokusirana na proces EU integracija.

“Naše opredjeljenje je da je sad EU integracija ključni priortet. Svi potencijali ove vlade biće usmjereni u tom smislu. Komesar Han je rekao da ostaje dosadašnji princip regate, da one zemlje koje imaju rezultat, budu vrednovane kroz otvaranje pregovaračkih poglavlja. Naše je opredjeljenje da u mandatu ove vlade okončamo pregovarački proces”, kazao je Marković.

On je rekao da i u narednom periodu očekujemo podršku evropskih institucija, kako bi se proces odvijao do samog kraja.

“Razgovarali smo o tome kako da se osnaži saradnja među zemljama Balkana. Konstatovali smo da je Crna Gora promoter regionalne saradnje”, istakao je premijer, i podsjetio da je Crna Gora od EU dobila značajna sredstva za rekonstrukciju željezničke pruge, te transbalkanski elektroenergetski koridor.

“Vjerujem da je Crna Gora odgovorila tako što sredstva koristi veoma efikasno”, kazao je Marković.

Komentari

avatar