Naslovna Društvo Spora pravda: Saobraćajne se i dalje ne mogu podići ako se ne...

Spora pravda: Saobraćajne se i dalje ne mogu podići ako se ne plati kazna

0

Iako je Ustavni sud proglasio neustavnim odredbe zakona po kojima se saobraćajna i vozačka dozvola ne mogu podići dok se ne palti kazna, MUP još uvijek nije počeo da u praksi primjenjuje te odredbe.

Više čitalaca CdM-a se žalilo da i dalje ne mogu da podignu saobraćajne odzvole jer  imaju neplaćene novčane kazne.

“Jutros sam otišao da preuzmem saobraćajnu dozvolu, ali su me vratili i rekli da ne mogu da je podignem dok ne platim kazne. Mislio sam da je ta norma ukinuta ali očigledno nije”, rekao je naš čitalac.

CdM je tim povodom kontaktirao više pravnika i advokata koji  su nam objasnili o čemu se radi.

“Odluka Ustavnog suda se neće sprovoditi u praksi sve dok ne bude objavljena u Službenom listu”, rečeno nam je iz više izvora.

To znači da će građani morati da sačekaju  još neko vrijeme da bi mogli da podižu saobraćajne i vozačke dozvole bez plaćanja kazne.

Podsjetimo, Ustavni sud je većinom glasova na sjednici održanoj 29. maja, proglasio neustavnim odredbe Zakona o prekršajima kojima je bilo uslovljeno da se moraju platiti kazne iz oblasti saobraćaja da bi vlasnik vozila mogao da podigne u MUP-u saobraćajnu ili vozačku dozvolu.

Ustavni sud je još početkom maja pokrenuo postupak ocjene ustavnosti odredaba 234 i 235 Zakona o prekršajima, zbog kršenja prava na svojinu i jednakost građana.

Osporenim odredbama je propisano da se osuđenom, odnosno kažnjenom za prekršaj iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dok ne plati sve novčane kazne i troškove postupka koji su evidentirani u Registru novčanih kazni, neće dozvoliti registracija ili produženje važenja registracije motornog vozila, izdavanje ili produženje važenja vozačke dozvole.

Kako se navodi u odluci suda, država je ugrozila pravo na svojinu građana propisivanjem zabrane izdavanja dokumenata i registrovanja vozila u slučaju postojanja neplaćenih kazni za saobraćajne prestupe.

Komentari

avatar
wpDiscuz