Naslovna Zdravlje Dijeta koju nikako ne treba da držite

Dijeta koju nikako ne treba da držite

0

Ljudi imaju neverovatne ideje kada treba da smisle kako da smršaju, ali nova “dijeta” je otišla korak dalje.

Da li ste čuli za dijetu “uspavana lepotica”? Reč je o opasnom trendu koji uzima sve više maha, a žene uzimaju sedative kako bi duže spavale i tako smršale.

Njihova logika nalaže da je bolje da, umesto da uživaju u ukusnoj hrani, uzmu nekoliko sedativa i prespavaju veći deo dana i tako izbegnu obroke. Dakle, ova “dijeta” podrazumeva da se maksimalno smanji unos kalorija, da se spava deset sati dnevno, a još uz to i da se kalorije sagorevaju vežbanjem.

Ne biste verovali koliko ima osoba koje na društvenim mrežama pišu da je ovo “idealna dijeta za osobe koje imaju dosta slobodnog vremena”.

Jasno je da dijeta nije zdrava i da nikako ne bi trebalo da je držite.

“Dovoljno sna je važan korak u prevenciji gojaznosti jer nedostatak sna tera osobe da jedu više masne i slatke hrane, kako bi nadoknadili nivo energije. Međutim, i previše sna može da bude štetno – može da dovede do opuštanja mišića i usporavanja metabolizma”, kaže nutricionista Met Uni.

Povrh svega, ne treba ni da napominjemo koliko može da bude štetna ovakva zloupotreba sedativa.

“Ne samo što konstantno uzimanje sedativa može da stvori zavisnost, već može da uzrokuje i mentalne probleme, infekcije i srčani udar”, kaže dr Kler Morison.

Dakle, ako razmišljate kako da na brzinu skinete višak kilograma i stešete se za more, potražite neki drugi način. I imajte na umu da ne postoji ZDRAV način da na brzinu skinete kilograme.

Komentari

avatar