Naslovna Svijet NJEMAČKA UPOZORAVA: RAT na pomolu

NJEMAČKA UPOZORAVA: RAT na pomolu

0

Spor između Katara i drugih arapskih država mogao bi dovesti do rata, ocijenio je ministar spoljnih poslova Njemačke Zigmar Gabrijel. Turska šalje vojsku u Katar.

“Postoji opasnost da ovaj spor dovede do rata”, istakao je Gabrijel, ukazujući na “dramatičnu” oštrinu u odnosima između susjednih zemalja u Persijskom zalivu.

Gabrijel je istakao da su u razgovorima koje je obavio sa svojim kolegama iz Saudijske Arabije, Katara i Turske te sa šefovima diplomatija Irana i Kuvajta dodatno naglašene njegove zabrinutosti.

“Poslije razgovora koje sam imao tokom sedmice znam koliko je teška situacija, ali vjerujem da postoje dobre šanse za napredak”, dodao je Gabrijel.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein, Egipat i još neke zemlje prekinule su odnose sa Katarom, optužujući zvaničnu Dohu da podržava militante i njihovog velikog suparnika Iran.

Katar tvrdi da su te optužbe neosnovane.

ERDOGAN ŠALJE VOJSKU U KATAR

Predsjednik Turske Tajip Redžep Erdogan odobrio je zakon o povećanju vojne saradnje sa Katarom, uključujući i dogovor o slanju turskih vojnika u tu zemlju.

Ovaj potez predsjednika Turske tumači se kao znak podrške ovoj zalivskoj zemlji, suočenoj sa diplomatskom i trgovinskom izolacijom koju su Kataru postavile najveće bliskoistočne sile.

Parlament Turske usvojio je u srijedu nacrt zakona koji dozvoljava raspoređivanje trupa te zemlje u turskoj vojnoj bazi u Kataru.

Erdogan je juče odobrio zakon koji je danas objavljen u Službenom glasniku, prenosi AP.

Komentari

avatar