Naslovna Internet Potvrđeno: Facebook nas špijunira preko kamera?!

Potvrđeno: Facebook nas špijunira preko kamera?!

0

Ono o čemu se šuška već neko vrijeme i o čemu smo nekoliko puta pisali sad je i dobilo potvrdu kroz objavljivanje jednog od Facebook patenata.

Facebook smatra da nadziranjem ljudi tj. korisnika i njihovih emocija pomaže u tome da ih što duže zadrži u okviru svoje mreže, objavio je britanski The Independent.

Četvrtina korisnika prekriva kamereKompanija Kaspersky Lab u rezultatima jednog od istraživanja pokazala je da čak 22 odsto korisnika prekriva kameru računara baš iz razloga koje spominjemo sada.

Patent tj. opis patenta koji je slučajno otkriven, govori u prilog tome da Facebook razmatra da počne da preko kamera mobilnih i PC uređaja posmatra korisnike. Najveća društvena mreža želi da posmatra promjenu izraza lica prilikom čitanja ili gledanja različitih sadržaja u okviru News Feed-a. Nakon toga Facebook bi analizirao facijalne ekspresije korisnika i iskoristio dobijene informacije da korisnike zadrži duže na mreži.

Patent je prijavljen 2014. godine, a i objavljen u avgustu 2015, ali je tek sad otkriven, navodi pomenuti list. U zvaničnoj izjavi za britanski dnevnik Facebook predstavnik za štampu nije ni potvrdio ni opovrgao da Facebook posmatra korisnike: „Često registrujemo patente za razne tehnologije koje nikad ne implementiramo na mrežu i registracija nekog patenta ne mora nužno da znači i njegovo korišćenje na mreži“.

Međutim, The Independent navodi da postoje jake indicije da nas Facebook, ipak posmatra, jer je već jednom krišom sprovodio emocionalnu eksperiment – korisnike je „bombardovao“ različitim sadržajima, koje inače taj korisnik ne bi želio da vidi, u cilju merenja emocionalnih promjena i kako one utiču na povezanost korisnika sa tom društvenom mrežom.

Komentari

avatar