Naslovna Politika Odbor predložio ukidanje imuniteta Medojeviću

Odbor predložio ukidanje imuniteta Medojeviću

0

Administrativni odbor Skupštine predložio je danas ukidanje poslaničkog imuniteta lideru Pokreta za promjene i funkcioneru DF-a Nebojši Medojeviću.

Postupak ukidanja imuniteta lideru PzP-a pokrenut je na zahtjev glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kako bi protiv Medojevića mogao da se pokrene krivični postupak i traži njegovo pritvaranje.

Na sjednici koja je bila više nego burna, za skidanje imuniteta Medojeviću glasali su svi članovi Odbora – Luiđ Škrelja iz DPS-a, Adrijan Vuksanović iz HGI, Marta Šćepanović (DPS), Milorad Vuletić (DPS), Branko Čavor (DPS), Bogdan Fatić (DPS), Ana Nikolić (DPS).

Lider NOVA-e Andrija Mandić rekao je da poslanici DPS-a snose odgovornost za ovakvu odluku pred istorijom.

Mandić je pozvao Milivoja Katnića da dođe u plenarnu salu.

“Kukavice, ja te pozivam”, poručio je Mandić.

O ukidanju imuniteta Medojeviću odlučiće Skuptšina na plenarnom zasjedanju.

Specijalno tužilaštvo sumnjiči Medojevića da je, zajedno sa preduzetnikom iz Bosne i Hercegovine Momirom Nikolićem, organizovao kriminalnu grupu koja je imala za cilj pranje novca.

Oni su navodno sačinili plan da u legalne tokove stavljaju novac koji je Nikolić stekao kao preduzetnik firme “Graditelj” iz Tivta, a na koji nije plaćao porez.

Osim toga, Medojević je, zajedno sa Nikolićem, kako se sumnja, sačinio plan da u platni promet stavlja novac stečen nedozvoljenom konverzijom deviza kao i novac koji je pribavljen radi nezakonitog finansiranja određenih političkih partija za parlamentarne izbore.

“Pri čemu je Nebojša Medojević za sebe odredio zadatak da angažuje kao članove kriminalne organizacije lica iz reda građana i bliskih lica koja će se za potrebe političkih subjekata bez odobrenja baviti zamjenom USA dolara za eure radi njihovog stavljanja u legalne tokove, da organizuje da se novac koji potiče iz nezakonitih djelatnosti predaje drugim članovima kriminalne organizacije i građanima koji će taj novac kao donaciju uplaćivati na račun političkih subjekata, te da u slučaju da budu otkriveni, usmjerava iskaze članova kriminalne organizcije i organizatora okrivljenog Momira Nikolić, upućujući ih šta da izjave pred nadležnim državnim organima, sa ciljem izbjegavanja krivičnog gonjenja, kao i da planira i realizuje nove oblike nedozvoljenog stavljanja novca pribavljenog kriminalnom djelatnošću u legalne tokove”, navodi se u aktu Specijalnog državnog tužilaštva.

Komentari

avatar