Naslovna Politika Marković za Politico: Guranje Trampa CG učinilo planetarno poznatom

Marković za Politico: Guranje Trampa CG učinilo planetarno poznatom

0

Premijer Crne Gore Duško Marković u ekskluzivnom intervjuu za “Politico“, kazao je da kada ga je predsjednik SAD Donald Tramp gurnuo sa puta na nedavnom sastanku NATO-a u Briselu, probijajući se pored njega, a onda ponosno namještao sako, to nije bio samo još jedan od uobičajenih Trampovih gafova već nešto što je Crnu Goru učinilo planetarno poznatom.

Ono što je specifično je, kako piše Politico, da je Tramp naletio na jednu od najsimboličnijih mogućih meta – lidera male balkanske zemlje koja je na svoj sopstveni rizik odlučila da postane članica NATO-a, uprkos tome što je Tramp prvi predsjednik od Drugog svjetskog rata koji je doveo u pitanje budućnost i funkcionisanje Alijanse.

Tramp možda nije namjerno gurnuo Markovića, ali je nehotice istakao ne samo svoju skeptičnost o savezu, već i pokazao poteškoće sa kojima se susrijeću male zemlje Zapadnog Balkana koje su, poput Crne Gore, na nišanu Rusije.

Marković je rekao za Politico da je Trampova reakcija i njegov potez postao planetarno poznat, te je cijeli svijet sada upoznat sa Crnom Gorom.

”Moram da kažem da sam zahvalan što se taj incident desio. Jer je to nešto što nas je učinilo poznatim. To je ono što je Crnu Goru učinilo poznatom. Prije ovog incidenta ja sam se sreo sa Trampom, rukovali smo se, razgovarali, zahvalio sam mu na ratifikaciji i na podršci SAD-a našoj zemlji. Taj incident nema nikakve veze direktno sa mnom kao premijerom Crne Gore. Ja sam bio u grupi lidera obilazili smo nove prostorije, neki lideri su bili ispred, neki iza. Ja sam bio u grupi lidera koja je bila nekoh 100 metara ispred druge grupe u kojoj je bio Tramp. On je samo želio da se približi Stoltenbergu i bude sa njim i to je bilo to. Ništa više od toga“, kazao je Marković.

On je, odgovarajući na pitanje da li je zabrinut zbog ponašanja Rusije, kazao da njihovo ponašanje nije demokratsko.

“Njihovo ponašanje nije u skladu sa civilizovanim političkim standardima ali nas neće omesti na našem putu“, rekao je Marković.

Komentari

avatar