Naslovna Muzika Život “banana pjevačice”: Imala je dvanaestoro djece, četiri muža, a voljela je...

Život “banana pjevačice”: Imala je dvanaestoro djece, četiri muža, a voljela je Fridu

0

Bila je crna i plesala je naga, nije ni čudo što je pamte kao “revoluciju na nogama”. Francuska pjevačica rođena u srcu Amerike imala je veoma buran život.

Iako rodom iz Misurija, Žozefina Bejker (rođena kao Freda Džozefin MekDonald) je dovijeka govorila da ima dvije ljubavi – svoju zemlju i Pariz. Vedeta francuskog kabarea, pjevačica i zabavljačica imala je veoma zanimljivu karijeru, ali i život. Pravu senzaciju izazvala je svojim nastupom u Parizu 1927. godine kada je igrala u kostimu koji je bio sačinjen isključivo od banana.

Bejkerova je bila prva osoba afričkog porijekla koja je doživjela veliki uspjeh u svijetu šoubiznisa. Uz glumačke i kabaretske spektakle, Žozefina je bila i poznati aktivista. Pomagala je francuski pokret otpora tokom Drugog svjetskog rata, nastupala je za segregiranu publiku u Sjedinjenim državama, ali je odbila da se zvanično aktivira u pokretu za prava Afroamerikanaca jer se plašila za dobrobit svoje djece.

ČETIRI BRAKA I BEZBROJ VEZA

Njena karijera jeste bila fascinantna, ali danas se mnogo više priča o njenom privatnom životu. Bejkerova se udavala četiri puta i imala je dosta vanbračnih afera.

Prvi put je stala na ludi kamen sa samo 13 godina, udavši se za Vilija Velsa, ali mladi par se ubrzo razveo. Udala se za Vilija Bejkera 1921. godine i uzela njegovo prezime pod kojim je i postala poznata širom svijeta. Četiri godine kasnije započela je vanbračnu vezu sa belgijskim književnikom Žoržom Simenonom, a 1937. udala se za Francuza Žana Liona i tako postala francuski državljanin. Razvela se 1940. godine i sedam godina kasnije se udala za kompozitora Džoa Bujona od kojeg se, takođe, razvela.

LJUBAV SA FRIDOM

Žozefina Bejker je bila biseksualka. Uz sve brakove i veze sa muškarcima, ona je imala i ljubavnice.

Svakako najpoznatija od njih bila je slavna meksička slikarka Frida Kalo.

Upoznale su se 1939. godine kada je umjetnica bila na turneji u Evropi sa svojim suprugom Dijegom Riverom. Dijego je bio 20 godina stariji od Fride i znao je za njenu sklonost ka ženama.

Njihov susret bio je sudbinski jer su se u trenutku prepoznale i shvatile da su veoma slične. Naime, obje su bile ekstremno talentovane, bile su politički angažovane i samostalne žene i imale su slične zdravstvene probleme. Ni Žozefina ni Frida nijesu mogle da ostanu u drugom stanju. Poslije brojnih pobačaja obje su morale da se suoče sa tim da neće imati djece.

Iako je slikarka bila otvoreno biseksualna, Žozefina je svoju naklonost ka istom polu krila. Poricala je biseksualnost do te mjere da su je proglašavali homofobom.

BEJKEROVA JE IMALA DVANAESTORO DJECE

Pomirena sa činjenicom da nikada neće imati svoje djece, Žozefina je riješila da se posveti usvajanju. Formirala je porodicu koju je često nazivala “plemenom duge”, dokazujući da “djeca različitih nacionalnosti i religija mogu biti braća”. Vodila ih je na turneje a, čak i kada su bili kod kuće, u njenom zamku Šato de Miland, dozvoljavala je posjetiocima da prošetaju baštom i vide koliko su njena djeca srećna.

Bejkerova je podigla dvanaestoro djece.

Komentari

avatar