Naslovna Zdravlje Kako plivanje utiče na naše tijelo

Kako plivanje utiče na naše tijelo

0

Plivanje je odlična fizička aktivnosti, pogodna za sve, bez obzira na starost ili kondiciju. Evo kako utiče na naše tijelo.

Za optimalno zdravlje preporučuje se plivanje oko 30 minuta svaki dan, ali i plivanje nekoliko puta nedeljno donosi brojne dobrobiti.

Zašto voda pruža takav užitak?

Ljudsko tijelo uronjeno u vodu postaje vrlo lagano.

Na primjer, ako ste u vodi do struka, nosite oko 50 odsto svoje težine, a ako ste u vodi do vrata, osjećate svega 10 odsto svoje težine.

Upravo je zbog tog gotovo bestežinskog stanja boravak u vodi toliko prijatan i opuštajući.

Povećava gustinu kostiju i mišića

Ako pratite plivačka takmičenja, sigurno ste primijetili vretenaste mišiće kod plivača. To je učinak koji voda ima na tijelo.

Plivanje je jedna od najboljih aerobnih aktivnosti koja aktivira cijelo tijelo – mišiće nogu, ruku, leđa, trbušne mišiće, a doprinosi i fleksibilnosti.

U vodi nema naglih pokreta. Cijelo vaše tijelo i svaki mišić mora da radi protiv otpora vode, koji je oko 12 puta veći od otpora vazduha, a zglobovi i ligamenti pritom nisu pod opterećenjem.

Zato je plivanje idealna aktivnost za osobe koje boluju od artritisa i drugih oboljenja koštano-mišićnog sistema, piše portal “Alternativa za vas”.

Plivanje uključuje sve mišiće, a zahvaljujući otporu vode oni moraju jače da “rade”, pa tako postaju snažniji i dobijaju bolji tonus. Pola sata aktivnosti u vodi vredi kao 45 minuta iste aktivnosti na suvom.

Osim što povećava pokretljivost i elastičnost zglobova, istraživanja su pokazala da plivanje doprinosi i boljoj gustini kostiju, posebno kod žena u razdoblju posle menopauze.

Ako želite da se zaštitite od osteoporoze i drugih oboljenja koštanog sistema, iskoristite baš svaku priliku za plivanje. Čak i ako ste imali neke povrede, plivanje vam neće škoditi, već će ubrzati vaš oporavak.

Otklanja stres i poboljšava san

Redovno plivanje smanjuje stres i nervozu i poboljšava san. Dovoljno je da polako plivate kako biste osjetili i mentalne dobrobiti. Ova vrsta aktivnosti ima meditativni učinak sličan jogi.

Naime, dok plivate, usmjereni ste na sopstveni ritam disanja, a istovremeno slušate šum mora koji ima opuštajući učinak.

Plivanje produbljuje disanje, čime se snižava nivo kortizola, hormona stresa, i automatski umiruje cio organizam.

Odavno su poznati pozitivni učinci plivanja kada je reč o dobrom raspoloženju. To se događa zahvaljujući otpuštanju hormona sreće, endorfina.

Plivanje ima i učinak takozvane hipokampalne neurogeneze, što znači da smanjuje štetne učinke stresa na vaš mozak i moždane funkcije. Takođe, poboljšava pamćenje i mentalne funkcije.

Zato, ako osjećate da stres narušava vaše zdravlje, uskočite u vodu i otplivajte nekoliko krugova.

Sagorijeva kalorije

Ništa nije tako delotvorno u sagorevanju kalorija kao plivanje. Jeste li znali da za pola sata laganog plivanja možete da sagorite čak 200 kalorija? To je dva puta više nego što biste sagoreli hodanjem.

Kalorije iz hrane koju ste pojeli, brže ćete sagoreti energičnim plivanjem nego, na primjer, trčanjem ili bicikliranjem.

Evo koliko kalorija možete da sagorite za 10 minuta određenim načinom plivanja:

– prsnim stilom – 60 kalorija

– leđnim kraulom – 80 kalorija

– slobodnim stilom (prsnim kraulom) – 100 kalorija

– leptir stilom – 150 kalorija

Zato je plivanje odlična fizička aktivnost i za one koji žele da skinu višak kilograma.

Ako osjećate pad energije, evo što možete da uradite kako biste se “napunili energijom” i ubrzali metabolizam – tri puta nedjeljno plivajte po pola sata i postići ćete željeni učinak.

Poboljšava rad srca

Osim što jača velike mišiće grudnog koša, plivanje jača i vaš najvažniji mišić – srce.

Kao aerobna aktivnost, plivanje podstiče rad srca i funkciju pumpanja krvi.

Doprinosi i zdravlju krvnih sudova i smanjuje upalna stanja u njima i tako smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze.

Američki savez za zdravlje srca tvrdi da 30 minuta plivanja na dan kod žena može smanjiti rizik od koronarnih srčanih bolesti za 30 do 40 posto.

Smanjuje rizik od dijabetesa i visokog krvnog pritiska

Polusatnim plivanjem jednom nedjeljno možete smanjiti rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa 2.

Čak i ako imate dijabetes tipa 1, plivanje će vam pomoći da povećate osjetljivost na insulin.

Ova aktivnost takođe snižava krvni pritisak. Zato se plivanje umjerenim tempom preporučuje osobama koje boluju od hipertenzije.

Ublažava astmu

Zahvaljujući vlažnosti vazduha, plivanje ublažava astmu i povećava kapacitet pluća.

Zbog veće gustine vode, pluća moraju intenzivnije da rade kako bi obezbijedila kiseonik za krv, čime se poboljšava njihov kapacitet i smanjuju simptomi astme. To su potvrdila i istraživanja.

Poboljšava izgled kože

Ovo se, naravno, odnosi samo na plivanje u morskoj vodi jer je poznato da je voda u bazenu hlorisana, a hlor negativno deluje na kožu.

Morska voda je bogata mineralima poput magnezijuma, natrijuma i kalcijuma, koji hrane kožu i čine je zdravom.

Redovnim plivanjem u moru znatno ćete poboljšati izgled svoje kože, zahvaljujući hidrataciji i detoksikaciji.

Plivanje u moru poboljšaće stanje vaše kože u slučaju psorijaze ili ekcema, a takođe je čisti i od akni.

Doprinosi dugovječnosti

Znamo da svaka fizička aktivnost doprinosi boljem zdravlju i vitalnosti, a plivanje znatno produžuje životni vijek.

Istraživanja sprovedena među više od 40.000 muškaraca starosti od 20 do 90 godina tokom 32 godine pokazala su da oni koji redovno plivaju imaju čak 50 odsto manji rizik od smrti nego oni koji trče ili hodaju.

Čuva zdravlje trudnica i beba

Plivanje je izvrsna aktivnost za trudnice jer nema opterećenja na zglobove i stomak. Takođe, u vodi nema pregrijevanja, koje trudnice inače treba da izbjegavaju.

Budući da plivanje jača srce, koje onda bolje pumpa krv, njime se poboljšava cirkulacija krvi i oksigenacija, što je za trudnice i njihove bebe jako dobro. Voda takođe smanjuje oticanje zglobova u trudnoći.

Odaberite stil plivanja koji vama odgovara

Način ili stil plivanja trebalo bi da odaberete prema svojoj kondiciji i ciljevima koje želite da postignete.

Na primjer, za jačanje leđa i nogu, plivajte leptir-stilom, snažnim zamasima rukama prema napred. Imajte na umu da je to dosta zahtjevno, ali vrijedi truda.

Ako bolujete od hipertenzije, pa želite da smanjite krvni pritisak, plivajte polako i bez forsiranja.

Za probleme sa viškom kilograma, birajte neki intenzivniji stil plivanja poput kraula i praktikujte ga barem pola sata svaki dan.

Ukoliko imate problema sa vratom i leđima, izbjegavajte prsni stil plivanja ili leptir-stil jer opterećuju kičmu i vrat. U tom slučaju bolje plivajte leđno.

Takođe, ako imate artritis i druge tegobe mišića i kostiju, uvijek plivajte u toploj vodi.

Nikad ne ulazite naglo u hladnu vodu i ne plivajte punog stomaka.

Komentari

avatar